Jdi na obsah Jdi na menu
 


Článek do regionálních novin k úmrtí Ladislava Adamce

16. 3. 2008

Za Ladislavem Adamcem

V sobotu 14.dubna 2007 ve věku 80 let zemřel docent Ladislav Adamec. Narodil se ve Frenštátě pod Radhoštěm kde vyrůstal ve velmi skromných poměrech. Po válce vstoupil do KSČ a ve veřejné činnosti získával první zkušenosti v zastupitelských sborech. Vystudoval vysokou školu, měl hluboké ekonomické znalosti, proto také přednášel na Vysoké škole ekonomické a habilitoval na docenta. Praktické zkušenosti v řízení podniků získal i v MEZ Frenštát, který se i po10letech od jeho založení dále úspěšně rozvíjel a kde koncem 60tých let Ladislav Adamec byl ředitelem.

Ladislav Adamec zastával řadu veřejných funkcí na okresní, krajské a ústřední úrovni. V roce 1969 se stal místopředsedou vlády ČR a v roce 1987 předsedou vlády ČR. Po listopadových událostech vedl delegaci ÚVNF na jednání s představiteli občanského fóra. Ve volbách v roce 1990 byl za KSČM zvolen poslancem Federálního shromáždění. Po skončení mandátu ze zdravotních důvodů již znovu na poslance nekandidoval.

Ladislav Adamec bezesporu patřil mezi významné československé a české politiky. Dokázal ve složitých dobách zaujmout odvážná politická stanoviska. Byl vzdělaným, zásadovým, pragmatickým politikem, který se těšil respektu československé a české veřejnosti.

Jiří Kadlec