Jdi na obsah Jdi na menu
 


Filip: Věřím, že lidé pochopí, co jim hrozí při volbě pravice

Již jen čtrnáct dnů nás dělí od komunálních a prvého kola senátních voleb. Půjde v nich o to, zda i radnice ovládnou pravicové strany a budou zde také realizovány místní podnikatelské záměry namísto správy obecních záležitostí.

 



Ještě více si musíme položit otázku, jestli naše země vůbec unese dál Senát v rukou pravice, když je šance to naší účastí v senátních volbách změnit. Vítězství koaličních stran, i když navenek se tvářících, že spolu v předvolebních bojích nespolupracují, by znamenalo další krok v likvidaci posledních zbytků sociálního státu, které nám po několikaletém vládnutí pravice tady zůstaly, a uskutečnění dalších kroků v přenesení problémů země na střední a nižší vrstvy naší společnosti.

 

Uvědomme si, že radnice ve městech a obcích mají, i když rozpočtem poněkud omezené, ale stejně velmi rozsáhlé pravomoci, kterých mohou využívat ve prospěch či i neprospěch našich občanů. Co to znamená, nám v poslední době předvedli představitelé pravicových vedení měst v Kolíně a Znojmě, v Brně - Králově Poli a jinde. Ani město Praha nebylo ušetřeno korupčních skandálů a zneužívání moci. Přičemž většina skandálů na povrch nevyjde, anebo jsou pravicovým vedením obcí zametena pod stůl, i když se na ně přijde a jsou odhalena. Stačí si připomenout aféry v Chomutově, Čunkovu ve Vsetíně, Volfovu v Kladně, karlovarské »losování« a zdejší transakce s pozemky, a další.

 

Jde nám všem tedy o budoucnost. O to, zda prostředky na údržbu obcí budou k užitku všem jejím občanům, nebo jen prostředkem obohacování skupiny kolem jejího pravicového vedení. Zda za ně bude možné uskutečnit pro všechny občany co nejvíce záměrů, anebo budou sloužit jen k užitku vybrané skupině obyvatel. Známe ze zkušenosti, že například převedením vodovodů a kanalizací na spřátelené společnosti se nejen neušetřilo, ale občany jejich »služby« stály mnohem více prostředků, než tomu bylo, když je samy obce zabezpečovaly prostřednictvím svých, např. technických služeb.

 

Jde ovšem i o další, vedením obcí spravovaný majetek. O pozemky patřící těmto obcím, o obecní lesy, dopravní cesty, budovy, zeleň, školy a školky, domovy pro přestárlé, služby, parkoviště, spoje, čističky ap. Buď budou sloužit všem a přijatelným způsobem pro všechny, anebo jen jako zdroj bohatství pro kamarády a známé z vítězných politických stran.

 

Toho si je vědoma i pravice, proto i do současné předvolební propagandy vložila mnohamilionové prostředky. Je na nás ostatních, jestli se pokusíme tomu - i přes masivní propagandu - svými hlasy zabránit. Opakuje se akce studentů proti levici.

 

Jsou tu však i volby do jedné třetiny Senátu. Kdysi nám Václav Havel jeho vznik zdůvodňoval jako »pojistku demokracie«. Ukázalo se, že je naopak jejím ohrožením, pokud ho bude ovládat pravice. Senát, žel, při své činnosti ukázal, jak může dramaticky zasáhnout do projednávání zákonů, navrhovat takové, které mají antisociální a antidemokratický a zejména antikomunistický charakter, a například volbou pravicových ústavních soudců, což je v jeho pravomoci, demokracii přímo ohrožovat. Je chybou, že většina z nás, voličů, se voleb senátorů neúčastní a ona menšina se často nechá ovlivnit sdělovacími prostředky a volí mnohdy nikoli podle programu, ale podle mediální propagace nám vsugerovávané pravicové kandidáty. Důsledky se pak týkají nás všech.

 

Volby se uskuteční za dva týdny. Věřím, že tentokrát občané využijí svých práv a uvědomí si, co jim hrozí, budou-li hlasovat pro pravici, a zvolí tentokrát levicové kandidáty nejen do vedení radnic, ale i do Senátu.

 

Autor: Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a poslanec PČR Zdroj: Haló noviny