Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hluboká společenská, hospodářská a mravní krize

30. 3. 2010

PRAHA - Pilíř volebního programu Komunistické strany Čech a Moravy tvoří nejzákladnější hodnoty člověka - práce, ekonomické a sociální jistoty.

Z toho vycházejí nejen sliby, které strana dává svým voličům a všem občanům ČR, ale také její povinnosti. KSČM je připravena, stejně jako v minulých letech, svým slibům dostát.

»V tomto se lišíme od pravicové i sociálnědemokratické slovní rétoriky, v tomto odmítáme v předvolební kampani hazardovat se skutečnými zájmy občanů ČR,« zdůraznil na včerejší tiskové konferenci KSČM místopředseda jejího ÚV, poslanec Stanislav Grospič. Česká společnost se podle něj nachází v hluboké společenské, hospodářské a mravní krizi. To si uvědomují téměř všechny politické strany, které se budou ucházet o přízeň voličů v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny, většina z nich si však podle Grospiče z těchto slov udělala předvolební klišé a předvolební slovní rétoriku. »Krize však je mnohem prozaičtější a KSČM to vnímá velice výrazně,« dodal.

Připomněl, že krize k dnešnímu dni v ČR zlikvidovala již 1800 firem a další tisíce jich mají velké ekonomické problémy. Bez práce je dnes 756 tisíc osob, což znamená skutečnou patnáctiprocentní míru nezaměstnanosti, zatímco Český statistický úřad uvádí 9,9 procentní nezaměstnanost. K tomu je třeba připočíst více než 800 tisíc lidí na hranici chudoby a téměř dva miliony osob, které žijí těsně nad hranicí chudoby.

Skutečnost se liší od oficiálně uváděných údajů i v dalších oblastech. Grospič připomněl, že například průměrnou mzdu, která je oficiálně 25 752 korun, nepobírají zhruba dvě třetiny z více než čtyř milionů osob v zaměstnaneckém poměru. I když průměrný důchod dosahuje deset tisíc korun, jeho poměr k hrubé mzdě se však za dvacet roků snížil z 67 na 39 procent. »Ještě více alarmující je skutečnost, že reálná koupěschopnost mezd a platů se za dvacet let zvýšila pouze o 1,2 procenta. To znamená, že se téměř nezahýbala, přestože všechny polistopadové vlády, všechny politické strany, které se na těchto vládách účastnily, deklarovaly něco jiného, a to jak ve svých slibech, tak ve svém praktickém chování,« dodal.

Práce a sociální jistoty

Tak zní ústřední heslo KSČM v letošních květnových volbách do sněmovny. »Práce a sociální jistoty jako požadavky většiny lidí, jako požadavky, které KSČM splní nejen svým slibem ve volebním programu ale i svou věcnou prací po volbách. Dvacet let uplynulé práce KSČM je toho jednoznačným dokladem,« prohlásil Grospič.

Klíčovým bodem volebního programu KSČM je otázka práce a sociálních jistot, s čímž úzce souvisí tvorba nových pracovních míst. Podle Grospiče je totiž potřeba nejen obnovit pracovní místa, ale i vytvořit minimálně sto tisíc nových. »Jedině tak lze položit hospodářský předpoklad k tomu, aby byly překonány důsledky krize a důsledky rozvíjející se sociální chudoby na straně jedné a neúměrného bohatství na straně druhé,« uvedl.

V daňové oblasti komunisté ve svém volebním programu slibují, že zruší superhrubou mzdu a zavedou progresivní zdanění lidí i firem. Pro zaměstnance chtějí zavést pět daňových pásem, dvě daňová pásma 24 a 32 procent navrhují zavést pro právnické osoby. »Od ostatních politických stran nás odlišuje i návrh zdanit 20 procenty dividendy a naopak osvobodit od daně úroky z vkladů obyvatel,« uvedl Grospič.

KSČM hodlá prosadit zákaz anonymních akcií, zastavení privatizace majetku státu a posílení úlohy státu při regulaci a podpoře jednotlivých průmyslových odvětví. Navrhuje rovněž státní odkup akcií podniků, které se dostaly do ekonomických problémů. To by podle Grospiče vedlo ke zvýšení zaměstnanosti, výroby a konkurenceschopnosti.

Školství bez zadlužování mladé generace

KSČM odmítá důchodovou reformu, která by část peněz z pojištění vyvedla do soukromých fondů. »Trváme na tom, že je potřeba zachovat státem garantovaný průběžně financovaný důchodový systém, který zvýší poměr důchodu k průměrné hrubé mzdě nad 40 procent, který zavede institut minimálního důchodu a který bude garantovat jistotu vyplácení důchodů z důchodového pojištění,« řekl Grospič.

Komunisté nadále trvají na zrušení tzv. regulačních poplatků ve zdravotnictví a odmítají školné. Podle nich by měla existovat jen jedna zdravotní pojišťovna místo současných devíti. Ve školství hodlá KSČM zajistit dostupnost veřejného vzdělávání »bez spoluúčasti a zadlužování mladé generace,« sdělil Grospič.

Komunisté nechtějí podle místopředsedy výrazně měnit volební systém, ale posílili by přímou demokracii uzákoněním obecného referenda. Zavedli by vázaný mandát poslance, aby se strany mohly domoci parlamentního křesla v případě, že ji některý z jejich poslanců opustí. S kriminalitou a korupcí chtějí bojovat například zavedením majetkových přiznání, uzákoněním dozoru nad postupem státních zástupců a zefektivněním celého systému fungování justice. (Celý volební program KSČM otisknou Haló noviny ve čtvrtek.)

30. března 2010, (jad, ku)