Jdi na obsah Jdi na menu
 


O pojetí politiky

19. 8. 2014

 

 

Není častěji používaný termín v žurnalistice i běžných hovorech lidí, kde se projevuje odlišnost, až zmatenost představ o termínu, jakým je politika. Tento termín je ze strany některých politických stran a hnutí chápán jako velké divadlo, kde nejdůležitější je nikoli to, co se lidem nabídne, oč chce jejich strana bojovat a co chce prosazovat, ale to, jak zvládnou svoji hereckou roli.

 

 

 

V nejednom případě tomu pomáhá přístup sdělovacích prostředků, kdy se posuzuje politik například podle toho, jak zazpívá na estrádě (Parkanová) nebo jakou nosí politik kravatu (a podle toho dělení fanynek na příznivce Dienstbiera či Klause). Téměř každé Kalouskovo nebo Schwarzenbergovo vystoupení slibuje jistou úroveň zábavy přesto, že obyčejný posluchač či divák televize nemůže rozumět tomu, oč ve skutečnosti jde.

V nejednom případě uniká obsah toho, oč by měla politika usilovat, ale chápe se často jenom jako diskuse. Tedy jenom jako formální stránka politiky.

Lze souhlasit s tím, že v nejobecnějším chápání je politika službou veřejnosti. To v těch případech, kdy je shoda ve společných cílech. Například udržení míru. Avšak lidská společnost je vnitřně strukturovaná často s velice odlišnými zájmy různých společenských vrstev i jednotlivců. A tyto zájmy se projevují prostřednictvím politiky. Politika je tedy způsob prosazování zájmů. Zde je podstata věci! Vždy je třeba klást si otázku, o jaké a čí zájmy jde. Latiníci by řekli cui prodest? A že odpověď na tuto otázku je někdy vědou a uměním současně, je nabíledni.

Pokud jde o KSČM, tak vždy stála a stojí na straně zájmů těch, kteří se chtěli a chtějí živit poctivou prací. A aby k naplňování tohoto zájmu měli vytvořené odpovídající podmínky. Právě tím se KSČM odlišuje od ostatních politických stran.

Velkou odpovědnost za správné chápání termínu politika mají sdělovací prostředky. Někdy je obtížné posoudit, zda za povrchní interpretací politických dějů stojí záměr, nebo nekvalifikovanost, nekompetentnost některých žurnalistů.

Doba je těhotná ke změnám. Jde především o to, aby dobrá životní úroveň a důstojné postavení jednotlivců a skupin vycházely z minulého i současného pracovního přínosu hodnot společnosti, a nikoli ze spekulací. Usilujme o to, aby taková politika měla co nejširší podporu veřejnosti.

Václav ŠENKÝŘ, kandidát KSČM do Senátu, volební obvod č. 33 – Děčín