Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přiblížit Evropský parlament občanovi

22. 4. 2014

 

 

 

V politice není žádným nováčkem. Do té »vysoké« vstoupil v roce 1990, nejdříve, když byl kooptován a poté zvolen do Federálního shromáždění. Po rozpadu Československa se vrátil ke své původní profesi lékaře a od roku 1996 byl znovu zvolen, tentokrát do Poslanecké sněmovny. Zájmy KSČM ve sněmovně hájil osm let až do roku 2004, kdy byl zvolen do Evropského parlamentu. V současné době je členem jeho předsednictva. Řeč je o dvojce na kandidátce KSČM pro volby do Evropského parlamentu MUDr. Jiřím Maštálkovi.

V Evropském parlamentu strávil již dvě volební období. Věnoval se převážně zaměstnanosti a sociálním věcem. Nyní však podle jeho slov stojí před EP možná ten největší úkol. »Působit a pracovat tak, abychom se občanům EU přibližovali a aby pro ně byla činnost evropských struktur prospěšnější než dosud,« tvrdí Maštálka. Uvědomuje si, že EP se mezi občany netěší právě velké oblibě, což do značné míry připisuje i způsobu, jak je jeho činnost prezentována médii. Ví, že jednou vidět je lépe než sto krát slyšet, plně proto využívá právo europoslanců pozvat si každý rok na parlamentem sponzorovanou návštěvu 110 lidí. Díky jeho pozvání se tak podívalo do EP již víc než tisíc návštěvníků.

»Cílem je, abychom alespoň ve zkratce ukázali občanům z členských států unie, jak to ‚v tom Bruselu‘ funguje, kde se odehrávají rozhodnutí ovlivňující jejich každodenní život,« vysvětlil Maštálka. Účastníci jsou za možnost podívat se »pod pokličku« událostí, o kterých jen občas čtou nebo je vidí v televizi, rádi. Nezřídka pak podle Maštálky dochází i ke změně jejich do té doby negativního názoru na unii.

Europoslanec si velmi cení spolupráci s Obchodní akademií ve Valašském Meziříčí a s gymnáziem Mikulášské náměstí v Plzni, odkud na jeho náklady přicházejí studenti pravidelně již osm let. Stážisti jsou vybíráni na základě soutěže o evropských tématech. »Společně s pedagogickou radou potom vybereme nejlepší práci a cenou pro vítěze je třítýdenní pobyt u mě v kanceláři. Student si tak může ‚osahat‘ práci europoslance delší dobu,« vysvětlil Maštálka. Stejnou možnost poskytuje i studentům Moskevské univerzity družby národů, Minské státní univerzity, ale také například studentům z Moldávie.

 

 

 

»Je to přínos nejen pro studenty, ale také pro nás, protože se dozvíme jiný pohled na Evropský parlament. Pokud jde o české studenty, potvrzuje se, že když si to mohou sami osahat, mají možnost debatovat s poslanci, tak získávají jiný pohled na fungování evropských struktur, čím si myslím, že plním to, co jsem si dal jako poslání, a to přiblížit Evropský parlament občanovi,« uvedl Maštálka.

Naučil jsem se číst ušima

Práce europoslance je práce na plný úvazek. V pracovním tempu tak Maštálka tráví i většinu času stráveného v České republice. Nejde jen o setkání se zastupiteli či experty, ale i např. o přípravu výstav. Europoslanci totiž mají možnost prezentovat v EP svoji zem, většinou formou uměleckých výstav. V nynějším volebním období uspořádal Maštálka celkem pět výstav s různým zaměřením. Ta poslední nesla název Šumava střecha Evropy, na jejíž přípravě, vzhledem k tomu, že jde o přeshraniční záležitost, spolupracoval i s německými kolegy.

Kvůli nedostatku volného času musel Maštálka přehodnotit i svůj vztah ke koníčkům. Oblíbenou četbu vyměnil za audioknihy. »Říkám, že čtu ušima,« vysvětluje s úsměvem europoslanec a hned dodává, že tímto způsobem dokáže využít čas dvojnásobně. Kromě jiného například vařením. »Netvrdím, že vařím nějak extra, ale jde o činnost, při které si skutečně oddechnu,« uvedl. Když už mu nedostatek času neumožňuje návštěvu koncertů, alespoň je sponzoruje. »Minimálně jednou za rok si však muziku užiju, protože sponzoruji Akademii Václava Hudečka v Luhačovicích, kde jsem vždy patronem jednoho ze sedmi koncertů,« uvedl.

Sponzoruje i řadu dalších aktivit. K jeho láskám patří např. Železniční muzeum v Lužné u Rakovníka, které považuje za jedno z nejkrásnějších a čas strávený v tomto muzeu je pro něj přímo pohlazením po duši. Nezapomíná ani na plzeňský klub železničních modelářů či klub leteckých modelářů v Klenčí pod Čerchovem. Velkou slabost má také pro autoveterány a motocykly. »Pohled na ně ve mně vždy vyvolává nadšení z umu konstruktérů a výrobců, kteří se podíleli na tom, že Československo v tomto oboru patřilo ke světové elitě,« vzpomíná europoslanec.

Maštálka po studiu medicíny na Volgogradském a Kyjevském lékařském institutu začal pracovat jako lékař kardiologické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni. Navzdory pracovnímu vytížení se mu dařilo věnovat se nadále částečně i medicíně. Před dvěma lety však i vzhledem k práci ve vedení EP, to už časově nešlo zvládnout, tak se rozhodl své působení v praktické medicíně ukončit. Nadále se však snaží udržet krok se zdravotnictvím, a to alespoň návštěvou přednášek či jiných aktivit. Řadu z nich i sám organizuje.

Jana DUBNIČKOVÁ