Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko ÚV KSČM k hospodářské a finanční krizi

19. 12. 2008

Stanovisko ÚV KSČM k hospodářské a finanční krizi, přijaté na 5. zasedání dne 13. prosince 2008.

 



Podle prognózy Světové banky a dalších mezinárodních ekonomických institucí projde světová ekonomika v r. 2009 hlubokou recesí. Současná krize jen začala jako krize finanční, dnes se rozvinula do podoby krize celé kapitalistické ekonomiky a do krize sociální.

 

Na jejím vzniku má lví podíl dlouholetá dominance neoliberální ideologie a politiky. Nikoli náhodou je tato krize považována za nejvážnější po mnoha desítkách let. Tato krize už dnes zasahuje i Evropu a v jejím rámci i ČR.

 

Vládní Strategie připravenosti a akcelerace růstu (SPAR) není schopna se vymanit z dlouholeté víry ve všemocnou ruku trhu. Předpokládá, že pokud se ohlídá stabilita finančního sektoru a dál sníží daně podnikatelům, při současném utahování opasku občanům, trh už vše vyřeší. Vláda nehodlá ani slevit ze svých reforem, připravujících privatizaci veřejného sektoru.

 

KSČM volí zcela odlišný přístup. Upozorňujeme, že skutečně účinné řešení musí být systémové, řešit příčiny a ne jen důsledky krize, musí zahrnovat strategické řízení a efektivní regulaci trhu a vnímat i  širší, evropský rámec. Řešení krize vidíme především v podpoře rozvoje reálné ekonomiky a zastavení ožebračování středních a nízkopříjmových vrstev občanů. Uvítáme každého, kdo nás v tomto smyslu podpoří.

 

Za klíčové považujeme tyto problémy:

  1. Udržení zaměstnanosti, zachování pracovních míst
  2. Změnu struktury výroby, podporu rozvoje sofistikovaných výrob, výzkum a vývoj v průmyslových firmách, propojení kapacit a spolupráci vysokých škol s výrobními firmami 
  3. Investice do lidí, jejich vzdělání a kvalifikace, podněcování jejich iniciativy větší participací na řízení i zisku a vytvářením snesitelných životních podmínek a sociálních jistot, které budou stimulovat poptávku a přinesou opětné oživení výroby
  4. Podporu různorodosti českého exportu tak, aby se zmírnila jeho vysoká koncentrovanost na určité obory a teritoria a tím i zranitelnost s důrazem na vývoz přidané hodnoty a technologií
  5. Zvýšení podílu vědy a výzkumu na HDP na 2,8 – 3 %.

Nabízíme pohled na řešení krize zleva. Jde nám o co nejlepší podmínky života pro naše občany, o rozvoj osobnosti v bezpečné Evropě a lepším světě.

 


zdroj: Tisková mluvčí ÚV KSČM