Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koruna padá jako oběť špatných politických kroků

13. 2. 2009

Koruna padá jako oběť špatných politických kroků

PRAHA - Opuštění perspektivních trhů, jednostranná orientace hospodářství na Německo v recesi, vytvoření automobilové monostruktury, výprodej národního bohatství za hubičku a umělé srážení úrokových sazeb nesou své trpké ovoce - česká měna padá vůči euru i dolaru.

Česká měna oslabila vůči euru i dolaru. Včera krátce po 11.00 se obchodovala na 28,72 Kč/EUR a 22,40 Kč/USD, hlásí finančníci. Není to tak dávno, co naopak posilovala a exportéři důrazně žádali, ať s tím stát něco udělá. Tak udělal co mohl, v několika krocích dramaticky snížil úrokové sazby a uvolnil měnovou politiku. Nižší měnový kurz prý povede k rychlejšímu hospodářskému růstu, neboť zvyšuje naši konkurenceschopnost, tvrdili exportéři a přizvukovala jim mediální lobby. Ukazuje se, že to není pravda.

Měnové kurzy se nehýbou sami od sebe. Odvíjejí se od tzv. reálné kupní síly, které je určena měnovou nabídkou a hospodářským růstem. Čím více peněz centrální banka tiskne, tím slabší kurz bude. Čím vyšší bude hospodářský růst, tím vyšší bude i kurz měny. Česká republika v posledních letech zaznamenávala oproti jiným zemím EU relativně vyšší tempo růstu hrubého domácího produktu (pozor nezaměňovat s růstem blahobytu společnosti) a relativně nižší tempo růstu peněz v ekonomice. Proto došlo k posílení české měny. Nynější snižování měnového kurzu měnovou politikou je něco jako exportní subvence, vysvětluje ekonom Dan Vořechovský.

Znamená to, že aby exporty mohly růst, musí se někomu jinému vzít. Umělé zvýhodnění exportérů odklání zdroje od výroby pro domácí trh, české spotřebitele. Rostoucí zisk exportérů je to, co je vidět, odklánění výrobních zdrojů z důvodu poklesu měnového kurzu už vidět není.

Na první pohled vypadá vše idylicky, ale jen do té doby, než začnou díky vyššímu množství peněz růst domácí ceny. Pak vzrostou vstupy i exportérům a jejich zisky plynoucí z nižšího kurzu zmizí. Jde o iluzi vytvořené prosperity. O hospodářském růstu můžeme mluvit jen tehdy, pokud ekonomika vytváří dostatek prostředků pro kapitálové investice a technologický pokrok. To se nyní díky špatným politikám vlády a centrální banky neděje. Doplatíme na to my všichni.

13. února 2009, (mr