Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM je suverénní politickou stranou, autentickou levicí

7. 1. 2010

Rozhovor s Pavlem Kováčikem, předsedou Poslaneckého klubu KSČM, o roli KSČM v české společnosti.

 



Přelom roku je časem bilancování. Dáte mi za pravdu, že pro klub KSČM ve sněmovně byla v právě uplynulém roce 2009 rozhodující tři témata - případné umístění amerického radaru v ČR, zrušení všech poplatků ve zdravotnictví a referendum?

Pro poslanecký klub KSČM to byl velmi rušný rok. Zarámovaný situací v ČR i na mezinárodní scéně. Zarámovaný tím, že měl být rokem volebním. Zejména ten poslední rámeček rozkolísal zaběhaný systém práce. Bylo třeba se více soustředit na řešení leckdy nečekaných obratů a nečekaných situací. Trochu nám to nabouralo naši systematičnost. Jak v legislativní oblasti, tak v působení klubu ve sněmovně. Tím, že rok 2009 měl být předčasně volební, učinili jsme veškeré kroky, které děláme ve volebním roce. Zpracovali jsme hodnocení poslanců, využili jsme práva klubu doporučovat řešení pro sestavení kandidátek.

Pověst, kterou klub ve sněmovně má, je pověst tělesa i jednotlivců pracovitých, odborně velmi zdatných a naprosto spolehlivých při práci i v jednáních a dodržování výsledků jednání. Pozitiva vysoce převažovala, rezervy jsou.

 

Několikrát jste navrhovali, aby se občané měli právo vyjádřit k závažným otázkám v referendu...

Loni jsme se soustředili na několik hlavních oblastí. Zejména v první polovině roku to byl tlak na prosazení ústavního zákona o referendu. Ve sněmovně byly naše dva návrhy, oba velmi důležité i z hlediska mezinárodních kontextů. Jednak jde o referendum o případném umístění americké vojenské radarové základny na území ČR. Protiradarová bitva, řada akcí a demonstrací, se zhmotnila do návrhu ústavního zákona. I když jsme nakonec nebyli úspěšní, naše aktivita znamenala větší uvědomění si rizika, které s umístění prvků protiraketové obrany USA u nás hrozí. Prezident USA Barack Obama prozatím tvrdí, že to není na pořadu dne. To jsou jiné hrozby - mluví se o tom, že by u nás mělo být velitelství protiraketových aktivit USA, resp. NATO.

KSČM nesouhlasí s tím, aby na našem území pobývala jakákoli cizí vojska. A pokud se na ČR někdo obrátí se žádostí, nechť rozhodnou občané v referendu. Jsme i poučeni zkušeností s traumatem roku 1968 a následujících let. Nechceme být nikdy spojováni s ničím podobným. Občané to vnímají hodně citlivě a naše aktivity v tomto směru vnímají velmi pozitivně.

 

A druhým tématem je Lisabonská smlouva?

Lisabonská smlouva znamená ztrátu značné části suverenity, změnu smlouvy o vstupu ČR do EU. Tak závažné, že pokud občané rozhodli o našem vstupu do Unie v referendu, měli by v referendu rozhodnout také o přijetí Lisabonské smlouvy, která smlouvu o Evropě podstatně mění. Nestalo se tak. Byli jsme přehlasováni. Bohužel ČSSD byla jednoznačně pro Lisabon, ODS sice říkala, že je proti, ale vláda občanských demokratů zařídila, že Lisabon schválil parlament a pro ČR tak platí stejně jako pro všechny ostatní členské země. Jsme přesvědčeni o tom, že o podobných zásadních záležitostech ČR by měli mít občané právo rozhodnout v referendu. Parlamentní demokracie není jen o tom, že jednou za čtyři roky půjdu k volbám a dám hlas straně mého srdce, ale je také o tom, že o rozhodujících otázkách, které ovlivňují život ČR jako celku a mají zahraničně politický nebo obranný kontext, či přinášení změnu suverenity, by měli občané rozhodovat v referendu.

 

KSČM svedla celoroční bitvu o zdravotnictví...

Podle našeho názoru byl zavedením poplatků ve zdravotnictví porušen ústavní princip. Ústava říká, že zdravotní péče je bezplatná na základě veřejného zdravotního pojištění. Tento ústavní princip byl porušen, proto jsme také opakovaně navrhovali zrušení poplatků. Podporovali jsme i jiné návrhy na jejich částečné omezení. Naším cílem je však generální zrušení všech. Lidé si prostřednictvím zdravotního pojištění zdravotní péči platí a na základě toho musí být přístup k ní bezplatný. Boj neskončil, ve sněmovně je náš návrh na úplné zrušení poplatků před konečným hlasováním. Pokud ho někdo shazuje slovy, že jde jen o předvolební populismus, není to pravda. Nikdy jsme se zavedením poplatků nesouhlasili. Občané vnímají, že plníme naše sliby, že si za svým slovem stojíme, že jsme tu pro ně. Zejména pro ty, co mají nižší a střední příjmy.

 

Klub KSČM přišel i s řadou dalších legislativních návrhů. Proč se o nich podle vás málo ví?

Naše vlastní legislativní činnost se počítá u vlastních návrhů na desítky, těch, na kterých jsou jména poslanců KSČM, je mnohonásobně víc. Dokážeme se shodnout s kolegy z jiných poslaneckých klubů, že tu či onu problematiku řešíme společně. Nepodléháme pesimismu, cílenou prací se nám daří dosahovat řady úspěchů. To, že s výjimkou Haló novin se o nás moc nemluví a nepíše, není naše vina, jde spíš o obecný úzus některých médií v ČR - že je neslušné o komunistech psát. Kdyby o nás napsali slušně, konkurovali by těm, která podporují.

 

Loňská práce sněmovny byla poznamenána pádem Topolánkovy vlády, ustavením Fischerovy vlády. Předčasné volby se nekonaly, sněmovna pokračuje až do řádných voleb...

Pro vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě jsme pochopitelně hlasovali. Nebyla to naše vláda. Byla protilidová a my jsme ji nikdy nedrželi . Jestli se našlo ve sněmovně dost hlasů, bylo to zejména proto, že byla neudržitelná. Narušení předpokládaných postupů bylo dáno zejména schválením zákona o předčasném rozpuštění sněmovny a byla dohodnuta a legislativně zakotvena možnost předčasných voleb. Tím okamžikem se také nepsaně zahájila volební kampaň...

 

V poslední době bylo často jednání sněmovny zahlceno faktickými poznámkami, zejména zástupci ODS a ČSSD se předháněli, kdo co na koho o kom.... Je to součást jejich taktiky nebo jen hra navenek před televizními kamerami?

To druhé je správně. Obě jmenované strany mají americké poradce. Myslí si, že hádáním před televizí docílí převážení přízně na svoji stranu. Práce sněmovny byla spíš než věcnými přístupy poznamenána nebývale ostrými šarvátkami, často i v osobních polohách. Atmosféra ve sněmovně se velmi zhoršila. I z věcných problémů se začala dělat politika, jednání se dokázala zablokovat na dlouhé hodiny trvající hádky. Ty neprospívají kreditu parlamentu v očích české veřejnosti.

Někdy se nám vyčítá, že se do těchto soubojů nezapojujeme. My se odmítáme zúčastnit osobního napadání, zbytečných hádek, které nemají s projednávanou věcí nic společného. Vždy ostře hájíme svůj princip, přístup, názor, ale to neznamená, že se musíme zapojovat do nicneřešících hádanic. Nenechávají nás chladnými útoky na stranu, na principy, které hájíme. Tam reagujeme. Kdo sleduje politiku, potvrdí, že naše reakce jsou vždy kultivované, k věci a někdy vtipná.

 

Topolánkova vláda se zrodila na přeběhlících a na přeběhlíky také zašla. Už řadu měsíců máme Fischerovu úřednickou vládu. Pociťujete rozdíl v jejich vztahu k vašemu klubu?

Říká se, že kdo s čím zachází, s tím také schází. Topolánkova vláda vznikla na půdorysu přeběhlíků ČSSD, čili zrady programu ČSSD některými lidmi. A neskončila tím, že by toho dosáhly samy ČSSD a KSČM. Na to neměly dost hlasů. Skončila tím, že někteří přeběhlíci z ODS už měli dost Topolánka. Klub KSČM zůstal v tomto volebním období jediným nedotčeným tělesem. KSČM neměla a nemá přeběhlíky.

 

Počátkem roku 2009 byla s KSČM v opozici také sociální demokracie. Fischerova vláda má nyní podporu všech až na KSČM. Pocítili jste nějakou odezvu?

My zásadně nehlasujeme podle toho, co kdo předkládá, ale o věcné podstatě konkrétního návrhu. Není důležité, zda s návrhem přijde ODS, ČSSD, lidovci nebo zelení. Pro nás je důležité, zda návrh neuškodí občanům, zda jim pomůže, jestli věcně posune ČR dopředu. Posuzujeme, jestli je to v souladu s naším volebním a politickým programem. Pokud jsou naplněny tyto atributy, nemáme problém hlasovat pro návrh kohokoli.

Je třeba si uvědomit, že voličský základ stran levého středu a, ať ČSSD hodně nadlepším, skutečné levice, se do značné míry překrývá. Náš přirozený vztah je vztah soupeře. Současně je tam řada programových podobností. Z nich vyplývá, že spolu často hlasujeme ve shodě. Z pozice politického soupeření vyplývá, že si udržujeme i určitý odstup. KSČM je suverénní politickou stranou, autentickou levicí. Pokusy zahrnout nás s ČSSD pod levici jako celek ostře odmítáme, protože to není pravda. ČSSD se v řadě přístupů, zejména zahraničněpolitických, a některých ekonomických, ostře odlišuje od KSČM. ČSSD se deklaruje jako levice, ale v mnoha případech těsně spolupracuje s pravicí. Ve skutečné levicovosti jsme pak ve sněmovně sami. Ale to nechť posoudí voliči.

 

V rozpočtu na letošní rok se podařilo prosadit hlavní priority KSČM, přesto není rozpočet podle vašich představ...

Není. Zejména proto, že vychází z tzv. Janotova úsporného balíčku. Změny, které prošly, se týkají zhruba jednoho procenta objemu eráru. Ale pro občany, kterých se týkají je to zásadní. Žádný z návrhů ve prospěch lidí by neprošel bez hlasů KSČM. To ovšem nemění nic na obsahu, že je balíček protirůstový, snižuje koupěschopnou poptávku. Proto jsme nemohli podpořit rozpočet jako celek. Dokonce jsme šli tak daleko, že v prvním čtení návrhu jsme navrhli vrátit vládě předlohu k přepracování. Poukazovali jsme na to, že v něm chybí zhruba 3,5 miliardy korun na financování sociálních služeb, že vážným problémem může být nedofinancování zemědělců, státních zaměstnanců - hasičů, učitelů, pracovníků vězeňské služby atd. Některé závady se nám podařilo pozměňovacími návrhy odstranit. Jsem rád, že jsme odolali všem tlakům, které na nás byly v den schvalování rozpočtu ze strany ODS či ČSSD činěny. Abychom to byli my, kdo umožní jeho schválení třeba odchodem poslanců ze sněmovny. KSČM se k tomuto kroku nesnížila, jako jediná opoziční síla jsme na takový postup měli právo. Donutili jsme ODS, aby ukázala, jak to s těmi svými nabubřelými řečmi myslí.

Naši poslanci na práci na pozměňovacích návrzích odvedli obrovský kus práce. Musím jmenovat alespoň Jiřího Dolejše, Mirka Opálku, Milana Bičíka, ale i Petra Braného, musím ocenit i přístup Pavla Hojdy nebo Mílu Vostrou.

 

Kalendář ukazuje první dny Nového roku. Bude nám lépe?

I když se semtam objeví zprávy, že recese končí, ekonomika se začíná zotavovat, beru s velkou rezervou. Všichni analitici zleva i zprava se shodují na tom, že dopady celosvětové recese budou ještě několik let velmi silně ovlivňovat pozici občanů třeba v tom, že se očekává další nárůst nezaměstnanosti. Zotavování ekonomiky je i v dalších tvrdých úsporných opatřeních, v dalším propouštění, v dalším zvyšování efektivnosti na úkor zaměstnanců. Příští rok může být rozhodující téma boj s nezaměstnaností, řešení dopadů zvyšující se nezaměstnanosti, která může stoupnout nad 10 procent. A o ty lidi je třeba se postarat. KSČM je přirozeně připravena hájit zájmy učitelů, zemědělců, hasičů, vědců a všech dalších nespokojených s odměňováním za svou práci. Na všech demonstracích jsme byli přijati pozitivně. Myslím si, že nám věří a mohou nám věřit i v novém roce 2010.

 

autor: Marie Kudrnovská
zdroj: Naše pravda č. 1