Jdi na obsah Jdi na menu
 


Miroslav Opálka k nedostatku financí pro sociální služby na rok 2010

1. 11. 2009

Stanovisko Miroslava Opálky, stínového ministra KSČM pro resort práce a sociálních věcí a místopředsedy Výboru pro sociální politiku PS PČR, k nedostatku financí pro sociální služby na rok 2010.

 



V období před schvalováním zákona o státním rozpočtu na r. 2010 se i na poslance KSČM opět obrací z různých míst řada zástupců poskytovatelů sociálních služeb i jejich klienti. Většina dopisů má obdobný text a stejně kladené otázky.

 

Cituji:

„Obracíme se proto na Vás s otázkami:

1. Jaký je názor Vaší politické strany na dotace pro poskytovatele sociálních služeb?

2. Zajímá nás, zda Vaši poslanci budou při projednávání rozpočtu navrhovat zvýšení dotací pro poskytovatele sociálních služeb a v jaké výši?

3. Jaké kroky učiní Vaše politická strana k tomu, aby nedošlo k dramatickému poklesu dotací pro poskytovatele sociálních služeb?“

Poslanecká sněmovna PČR stojí před obdobným problémem jako loni. Není tedy pro poslance, vládu, ministerstvo práce a sociálních věcí tato situace nová.

 

Nedobrá situace je především výsledkem špatné analýzy v oblasti sociálních služeb před přijetím reformy. Jde o nedostatečné zvládnutí problémů, o zodpovědné a nealibistické stanovení priorit a způsobu jejich profinancovávání až po všechny nejnižší články – obce či jejich svazky (komunitní plánování je stále měkké a stále v počátcích).  Není jasně stanoveno, co bude stát, kraje a obce garantovat sociálním službám, a co je věcí financování z příspěvků na péči prostřednictvím klientů. To vše umocňuje nedobrá situace  nedostatku státních a veřejných financí, což není jen důsledek krize, ale úmyslné oslabování příjmové stránky rozpočtů předchozími vládami.

 

Poslanecký klub KSČM se k této problematice stavěl, staví a bude stavět aktivně a odpovědně. Lze to doložit řadou vystoupení i předkládaných návrhů na jednání Poslanecké sněmovny i Výboru pro sociální politiku. Lze to dokumentovat i předloženým pozměňovacím návrhem, který jsem za PK KSČM ve variantách přeložil v r. 2008. Většinou poslanců však nebyl přijat a vláda následně musela hledat řešení cestou postupných rozpočtových opatření, která předkládala ke schválení Rozpočtovému výboru. Jaké to vyvolávalo pnutí ve společnosti a ohlas v médiích si jistě vzpomínáme. Kdo se průběžně touto problematikou zabývá, a to by poskytovatelé sociálních služeb měli být, musí o postojích a přístupech KSČM vědět.

 

KSČM má ve sněmovně 26 mandátů z 200. Přesto se budeme znovu snažit prosazovat své přístupy, svůj volební program. Je tedy na ostatních politických klubech, zda se k nám přidají a vyslyší „volání“ z emailů, dopisů, telefonátů či rozhovorů, které nás nyní oslovují. Ale i poskytovatelé a klienti si musí uvědomit, že KSČM nebude podporovat nepřehlednost, nepořádky či zneužívání zatím špatně fungujícího systému.

 

autor: Miroslav Opálka, stínový ministr práce a sociálních věcí KSČM
zdroj: Haló noviny