Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš odmítá soc. dem. náměstky

27. 1. 2014

 

 

»Nechceme politické nominanty, ale odborníky«, říká šéf ANO

Budoucí ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce pozici klíčového náměstka pro daně obsadit svou kandidátkou. Její jméno neprozradil. ČSSD chtěla, aby se jeho náměstkem stal její nominant Jiří Peřina. Babiš se s ním dohodl, že bude jeho poradcem. Předseda hnutí ANO to v pátek řekl novinářům. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce s Babišem o náměstcích na ministerstvech jednat a koaliční spor řešit. Trvá na zástupcích sociální demokracie v úřadech, které budou vést ministři ANO.

Babiš, který bude vicepremiérem a ministrem financí, se nechal slyšet, že chce přivést kompletní svůj tým. Na financích náměstka sociálních demokratů nechce. Podle Sobotky ale platí dohoda, že strany, které nebudou mít ministra, mohou navrhnout odborníky na funkce náměstků. Dané slovo by se podle něho mělo dodržet.

Peřina figuruje u soudu s bývalým hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem jako svědek. Babiš tento týden v České televizi potvrdil, že mu Sobotka Peřinu navrhl. Babiš zopakoval, že z principu nechce na svém ministerstvu žádného náměstka ze sociální demokracie. »Některá jména jsou akceptovatelná, ale některá ne. Nechceme politické nominanty, ale odborníky. Nepotřebujeme dělat politické výměny a zvyklosti,« řekl v České televizi Babiš.

Sobotka ale nerozumí tomu, proč Babiš nechce na ministerstvu financí dohodu respektovat. Podotkl, že budoucí ministry za ČSSD už zástupci hnutí ANO ohledně náměstků kontaktují. »Je to určitá schizofrenie,« soudí Sobotka. S Babišem bude o záležitosti jednat příští týden.

»Není možné, aby kterékoliv ministerstvo bylo vnímáno jako zprivatizovaný pašalík,« řekl Sobotka a dodal, že podle něj jsou kandidáti ČSSD zkušení odborníci. »Myslím, že pan Babiš brzy pochopí, že bude potřebovat kolem sebe kompetentní a zkušené lidi,« poznamenal Sobotka.

Babiš ale tvrdí, že v koaliční dohodě žádný závazek o nominacích náměstků není. »Je pravda, že pan Sobotka vzhledem k tradicím našich politických stran na tom trvá,« reagoval Babiš. Budoucí vicepremiér a ministr financí dodal, že ANO sice souhlasilo s tím, že návrhy ČSSD zváží, podle Babiše ale není možné sociální demokracii přenechat klíčové náměstky, jako je v případě ministerstva financí náměstek zodpovědný za výběr daní. »To je pro mě absolutně vyloučené,« řekl Babiš. Na ministerstvu pro místní rozvoj zase nechce ANO přenechat sociální demokracii post náměstka pro evropské fondy.

Babiš má na post náměstka pro daně vlastní kandidátku, jejíž jméno neprozradil. Podle Babiše pracuje v renomované auditorské firmě. Podle informací ČTK by se klíčovou náměstkyní mohla stát Hornochová z prezidia komory daňových poradců. Sobotka na dotaz, zda by byl ochoten Babišovi ustoupit, řekl, že na nominaci Peřiny trvá. Podle něj i ČSSD musela některé kandidáty ANO kvůli jejich nekompetentnosti odmítnout. »Pro nás hrátky kolem náměstků nejsou důležité. Nechceme, aby tyto pseudoproblémy zdržovaly koalici, ČSSD se v tom vyžívat nebude,« dodal premiér.

Své kandidáty na náměstky navrhují i lidovci. Na ministerstvu financí by rádi viděli nevidomého právníka Ondřeje Závodského. Babiš novinářům řekl, že se s ním o víkendu sejde. Závodský je nositelem ocenění Nadačního fondu proti korupci. Podle Babiše má velmi dobrou reputaci a je odborníkem na problematiku hazardu. Právě kvůli výherním automatům či kasinům je ministerstvo financí často terčem kritiky neziskových organizací, které se snaží tyto aktivity potírat. Kvůli debatě o náměstcích a »nastavení koaliční komunikace« se chce Sobotka ještě před středečním jmenováním vlády sejít jak s Babišem, tak se šéfem KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem.