Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš pomoc OKD nadále odmítá

5. 4. 2014

Ilustrační FOTO - roznovsky-prostor.cz

 

 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nadále odmítá státní pomoc firmě OKD, která se chystá zavřít Důl Paskov. Uvedl to v pátek na tiskové konferenci po zasedání Rady Asociace krajů. »Měli bychom postupovat podle smlouvy, jak byla podepsána,« uvedl Babiš s tím, že smlouva státní pomoc nepřipouští.

Stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš se obává, že debata o OKD přestává být racionální. »OKD se bohužel stalo předmětem vnitrokoaliční války, ministři si dělají navzájem naschvály a začíná se vytrácet ten hlavní smysl, tedy pomoc lidem na Ostravsku,« řekl Haló novinám Dolejš. K problematice smluv podle něj není mnoho co říci. »My ty smlouvy neznáme, jen kolují legendy o tom, co v nich vše je a není, a debaty o nich se tak občas stávají spíše absurdní. Podle mne nemá smysl řešit jednotlivé paragrafy jakési smlouvy, smysl by mělo jen to, kdyby se vláda sešla se zástupci kraje a odborů a našla rozumné řešení,« uvedl Dolejš a dodal, že toto řešení nemusí být koneckonců jen finanční podpora soukromé firmě, která tolik vadí Babišovi a lidovcům. »Ta pomoc může mít jinou podobu, může jít o nějaký program zaměstnanosti v místě, ale musí se to především udělat rychle,« zdůraznil Dolejš.

Babiš též uvedl, že se chce osobně přesvědčit o situaci v OKD a na Dole Paskov. Chce se sejít se zástupci vlastníka OKD, společnosti New World Resources (NWR). Schůzku s nimi má naplánovánu na příští týden. V pondělí pak má schůzku týkající se bytů, které byly součástí privatizovaného majetku OKD a nyní patří pod společnost RPG Byty.

Koalice se nyní kvůli státní pomoci pro OKD pře. Zatímco ČSSD chce, aby stát nesl náklady na útlum dolu na Frýdecko-místecku ve výši 1,1 mld. korun za podmínky, že OKD do konce roku 2016 podpoří ztrátovou těžbu v dole, předsedové ANO i KDU-ČSL Babiš a Pavel Bělobrádek odmítají, aby stát naléval peníze do soukromé firmy. Rozpory v koalici navíc vyvolaly i některé informace, které se v minulých dnech objevily v deníku MF Dnes (MfD), který Babiš vlastní. Deník upozorňoval na údajně nevýhodnou privatizaci OKD v době, kdy byl nynější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ministrem financí. Sobotka včera kvůli tomu nařknul Babiše z toho, že využívá svých médií ke zvyšování tlaku na koaličního partnera. Šéfredaktorka MfD Sabina Slonková Sobotkovo tvrzení ostře odmítla.