Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš sporné audity nezveřejní

 

 

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) nevyhoví ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) a audity, které kontrolují čerpání evropských fondů v nemocnicích, do jejich ukončení nezveřejní. Ministerstvo by tím prý porušilo zákony ČR i EU.

Na audity, které provádí ministerstvo financí, si v pondělí stěžovali ředitelé dvou desítek nemocnic. Podle nich byly kontroly, při nichž padly sankce v desítkách milionů korun, netransparentní a nestandardní. Zveřejnění výsledků požadoval ministr Němeček, který ředitele podpořil.

Pokud by nemocnice musely na základě auditu ministerstva financí vracet desítky milionů korun, byl by to podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozpočtový problém. V ohrožení by podle něj bylo nejen hospodaření nemocnic, ale i bilance ČR v čerpání prostředků EU. S ministry zdravotnictví a financí chce proto o situaci jednat, jakmile budou k dispozici výsledky auditu. »Jsem pro to, abychom postupovali rozumně, rozvážně, racionálně a vyčkejme na výsledek. Pak se musíme zabývat jejich právními a rozpočtovými dopady,« řekl.

Podle ministerstva financí Evropská komise »identifikovala závažná rizika« a měla pochybnosti o transparentnosti a hospodárnosti výdajů z evropských peněz za zdravotnickou techniku. Studie EK z loňského října pak obsahuje informace o korupci v českém zdravotnictví, uvedl úřad. To je podle Babiše důvod, proč je čerpání peněz z EU zastaveno, a dokud nebude dokončen audit, nebude pokračovat. »Já jako ministr financí absolutně do auditu nezasahuji. Byl vyžádán Evropskou komisí, která má pochybnosti o tom, jak funguje české zdravotnictví, a pečlivě sleduje, co se u nás děje,« uvedl Babiš. Podotkl, že audit začal v červenci, dokončen by měl být zhruba za měsíc. »Pokud z toho někdo dělá politickou kauzu, tak je to ČSSD,« dodal Babiš.

»Nezbývá sice nic jiného než počkat na oficiální výsledky kontrol, ale když si uvědomíme, jaké peníze tečou do zdravotnictví a jaké objemy z něj tečou mimo poskytování zdravotní péče, tak by mě nepřekvapilo, kdyby výsledky auditu určité nekalosti potvrdily,« řekl našemu listu Stanislav Mackovík (KSČM), člen zdravotnického výboru sněmovny. To, že peníze ze zdravotnictví unikají jinam, podle něj stále platí. »Po volbách se nic nezměnilo. My se sice hádáme o to, jak byly důležité poplatky, ale pořád nikdo nenese odpovědnost za IZIP, nebo za nákupy drahých často nepotřebných přístrojů apod. Byly sice podány mraky trestních oznámení, dosud ale nebylo nic vyřešeno,« dodal Mackovík.

Čeho se audity ministerstva financí týkají? Čtěte více ve středečních tištěných Haló novinách.