Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babiš vyzval MZ a VZP, aby řešily kauzu protonového centra

3. 4. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - ceskatelevize.cz
 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyzval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), aby se pokusili napravit situaci kolem Protonového centra Praha. Podle Babiše hrozí, že stát bude muset za provoz centra platit asi 15 miliard korun. Babiš to napsal v otevřeném dopise, který zveřejnil na webu. Kauzou kolem protonového centra se od loňska zabývá policie, v listopadu obvinila jednoho člověka.

Babiš v dopise upozorňuje na to, že smlouvu mezi VZP a centrem podepsal v roce 2006 tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka, který byl zároveň zaměstnancem ministerstva zdravotnictví. Pečenka smlouvu uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení, navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví.

»VZP by tedy měla co nejrychleji (do 10. 4., kdy vyprší promlčecí lhůta) podat žalobu na neplatnost smlouvy u obchodního soudu a současně by měla podat žalobu na ministerstvo zdravotnictví, protože zaměstnanec ministerstva zdravotnictví smlouvu podepsal ve funkci nuceného správce,« uvedl v dopise Babiš. Ministerstvo by pak podle Babiše mělo podat žalobu na Pečenku.

»Smlouva sice jeví známky neplatnosti, ale VZP musí aktivně ochránit své pojištěnce, ale obecně i daňové poplatníky před rizikem vyplývajícím z toho, že případná arbitráž dopadne v neprospěch VZP,« napsal Babiš. VZP by navíc podle ministra financí a vicepremiéra měla zvážit výměnu advokátní kanceláře, která pojišťovnu ve sporu zastupuje a kterou spoluvlastní exministr spravedlnosti Pavel Němec.

Kvůli uzavření smlouvy mezi protonovým centrem a VZP policie loni v listopadu obvinila jednoho člověka. Neupřesnila, o koho se jedná. Trestní oznámení v této věci padlo loni v únoru. Podle pojišťovny byl kontrakt o budoucí úhradové smlouvě, která by centru zaručovala roční příjem přes jednu miliardu korun po dobu 15 let, nestandardní a nezákonný.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Jeho vznik si vyžádal náklady ve výši 3,5 miliardy korun.