Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bez Ruska žádné řešení možné není

17. 10. 2015

 

Dostal se mi do rukou zajímavý vzkaz z Ruské federace. Je v něm napsáno, že je »velmi špatné, že Evropská unie ukázala svou neschopnost v mezinárodní politice i při obraně svých zájmů, hranic a občanů. Opět, jako tomu bylo často v historii. Rusko svými silami brání Evropu. Chce se věřit, že ztráty budou minimální. Ale dále se v Rusku dívat na činy Ameriky už nemohli«. Doplňme, i to je v onom vzkazu: »Faktem zůstává, že Ruská federace a Putin jsou v současnosti jediné nezávisle se chovající síly.«

 

 

 

Skutečně, jsou ona slova pravdivá? Je Unie schopna se bránit vlně, kterou sice napomohla vytvořit, ale nikoli jako svébytné společenství. V zájmu Spojených států dala v sázku budoucnost našich dětí a vnuků a nyní nese toho důsledky. Jak z toho ven? Ruská federace a tolik znevažovaný Putin cestu ukázali, když se plně zapojili ve shodě se syrskou vládou do syrského problému a začali vytvářet tlak na tzv. Islámský stát a další teroristická seskupení. Likvidace zdejšího terorismu je v zájmu nejen Evropy, tedy i států Unie, ale i celého světa.

Připomínám ono tragické 11. září v New Yorku, jež mělo být varováním. Nebylo to poprvé, kdy Rusko zachránilo Evropu. Připomeňme nájezd Čingischánových Mongolů, rozpínavých Turků a vlastně i Napoleona, a později hitlerovské třetí říše. Nebýt Ruska, v Evropě by svoboda a právo vzaly zasvé a další statisíce či miliony nevinných mrtvých by zdobily cesty dalších výbojů a snah podřídit si evropský kontinent. Proč spojuji Mongoly, Turky a další nájezdníky z Východu s rozpínavostí Napoleona a Hitlera? Protože je jedno, odkud přicházejí světovládné plány a snaha ovládnout co největší krajíc na úkor někoho jiného.

Rusko tím, že se postavilo po boku zákonné syrské vlády, jediné dokázalo, jak vážně to myslí s hájením Evropy. Ti ostatně jen rozdmýchávali válku a napětí na Blízkém východě a důsledkem jsou statisíce mrtvých a miliony utečenců, kteří už dnes destabilizují kontinent. Při čemž nemusí být pravdou, že migranti utíkají jen v obavě o své životy. Jediné řešení je postavit se účinně zvůli, což by si konečně evropští představitelé měli uvědomit, chránit tak obyvatelstvo svých vlastních zemí a konečně s Ruskem začít odpovědně komunikovat, protože bez něj není možné nalézt žádné řešení.

Václav ŠENKÝŘ, zastupitel města Děčína (KSČM)