Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blafy

 

REDAKČNÍ SLOUPEK

Jídla podávaná v nemocnicích jsou často nezdravá. Pacienti je buď nejedí vůbec, a jsou o hladu, nebo si zobnou, jen aby se neřeklo a aby do sebe alespoň něco dostali. Šéfkuchař Zděněk Pohlreich ve svém pořadu Šéf na grilu nemocnice nešetřil. »Lidi přijdou do nemocnice a jsou předem nemocný z toho, že budou muset jíst nemocniční stravu.« Bojí se, že nebudou mít co jíst, a tak nabádají své příbuzné, kamarády a známé, aby přišli na návštěvu a přinesli něco dobrého.

 

 

 

Sám mám zdravotní problémy s trávením a jsem častým návštěvníkem nemocnic. Byl jsem pár dní po operaci břicha. K obědu mi přinesli hovězí bujón se zeleninou a nudlemi a bramborovou kaši přelitou hnědou omáčkou s mletým masem. Že byla v polévce mražená zelenina nebo že omáčka nevypadala zrovna vábně, mi nevadilo. »Neměl bych mít kašovitou stravu?« zeptal jsem se sestřičky. »Ano. Zeleninu a nudle nesmíte, vypijte jen tu vodu. Omáčku s mletým si odhrňte a snězte jen tu kaši.« Lehce jsem se ušklíbl a dal jsem se do jídla. Vodu jsem vypil, zbytky viskózní kaše bez omáčky jsem také snědl a čekal netrpělivě na mámu, až přinese alespoň dětskou přesnídávku.

V nemocnicích se sleduje množství bílkovin, tuků, cukrů, atd..., které musíme do sebe dostat a jakou dávku kalorií musíme přijmout, aby tělo dobře fungovalo. Je úplně jedno, co jíme, hlavně abychom jedli podle tabulek.

Známý nutriční poradce Petr Havlíček zhodnotil pro týdeník Euro jídelníčky sedmi náhodně vybraných nemocnic. »Ze všech jídelníčků na mě dýchá duch minulosti okořeněný závodním stravováním. Z mého pohledu strava pacientů nerespektuje doporučení na zdravé stravování. Jídla jsou často těžká, objevují se i jídla smažená.«

Chybí naopak dostatek zeleniny a ovoce. A nelze se vymlouvat na nedostatek peněz. Třeba taková bramborová kaše v prášku je sice rychleji hotová než kaše z brambor, ale ve výsledku je dražší a leckdy nepoživatelná. Klasický bílý jogurt je také levnější než ovocné varianty.

Čerstvost a hlavně kvalita v nemocnicích hodně pokulhává. Jak se pak má člověk uzdravit, když mu pod nos přistanou takové blafy.

Martin KALOUS