Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boj o ekologickou legislativu

Vojenský újezd Brdy. Ilustrační FOTO - ekolist.cz

 

 

Poslanecká sněmovna ještě v prosinci schválila několik důležitých novel zákonů na ochranu životního prostředí.

V prvém případě šlo o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), kde ČR dlouhá léta porušuje právo EU a hrozí jí ztráta dotací. Vydírání Bruselem? Také. V prvé řadě ale šlo o dlouhodobě tolerovanou praxi ignorace zdravého rozumu.

EIA v praxi

Nyní to chodí tak, že EIA dálnic vesměs mívají souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí, aniž by se hodnotil jejich vliv na prudký nárůst silniční dopravy na navazujících silnicích a zásadní zhoršení životního prostředí občanů při nich bydlících, bez možnosti odvolání. Nově zaváděný soudní přezkum včetně odkladu vykonatelnosti příslušného povolení může prodloužit přípravu té či oné investice, ale jakou jinou chcete ochranu v situaci, kdy platné zákony jsou pro část státních i soukromých investorů cárem papíru?

Problémem je i odstrašující délka některých soudních řízení, což plně platí i pro řešení sporů při zadávání veřejných zakázek. Jde ale o problém neefektivně fungující justice.

Problém je i ve skutečnosti, že mnozí odpovědní činitelé stále nechápou rozdíl mezi EIA (odborná expertiza), územním rozhodnutím (rozhodnutím o umístění stavby) a stavebním povolením (rozhodnutím o technice stavby a technologii). Samozřejmě, pokud je základní směrnicí prosazovat urychlenou výstavbu dálnic bez ohledu na potřebnost, náklady a omezení, může se toto rozdělení schvalovacího procesu jevit jako buzerace.

Ochrana zemědělského půdního fondu

Sněmovna schválila i rozporuplnou novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Tvrzení lobby některých investorů, že údajně přísná ochrana zemědělské půdy před zábory brzdí rozvoj ekonomiky, je absurdní. Je to neurvalost státních i soukromých investorů, která ohrožuje půdní fond, jenž je nenahraditelný, nerozmnožitelný a bez kterého není možná výroba potravin. Narůstající klimatické změny dále zvýrazňují tuto skutečnost.

Je jistě užitečné, že byly rozšířeny pravomoci České inspekce životního prostředí i na ochranu zemědělské půdy. Je dobře, že se zpřísnila ochrana dvou kategorií zemědělské půdy nejvyšší bonity. Je ale tristní, že se snižují poplatky za odnětí zemědělského půdního fondu a že část záborů zemědělské půdy, zejména pro potřebu stavby dálnic, silnic a železnic, je od odvodů za odnětí zemědělského půdního fondu nově osvobozena. Mocní si zřejmě myslí, že potraviny lze pěstovat na střechách továren či na asfaltových silnicích.

VVP Brdy zrušen

Na návrh ministra obrany sněmovna ruší k 1. lednu 2016 velký Vojenský výcvikový prostor (VVP) Jince - Brdy a zmenšuje zbylé velké VVP Boletice, Březina, Hradiště a Libavá. Současně obnovuje obce Polná na Šumavě, Bražec, Doupovské Hradiště, Město Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou. Mění i hranice krajů. Získává Plzeňský kraj na úkor kraje Středočeského, Olomoucký na úkor kraje Jihomoravského, Ústecký na úkor kraje Karlovarského a Moravskoslezský na úkor kraje Olomouckého.

Proti navržené novele zákona hlasovali poslanci KSČM a většina ČSSD. Proti se silně angažoval i Středočeský kraj, novelou zřejmě nejvíce postižený.

Vojensky se mnoho nemění. Armáda ČR bude dál neschopna bránit naše území, tak jako dosud. Nahrává se tak jen názoru, žádajícího její zrušení a využití peněz jejího rozpočtu na jiné účely. Mnoho se nemění ani ekonomicky. Například ze 70 mil. Kč/rok, uváděných jako úspora ze zrušení VVP Jince, připadá 90 % na střelnici, která má zůstat včetně svých nákladů. Reálná úspora je 7 mil. Kč. To při pokračujícím podivném hospodaření ministerstva obrany nestojí za řeč.

Ubude práce, utrpí i ochrana přírody

Různé jsou ale sociální dopady. Na jedné straně se uvolní rozvoj určitých území (asi třetiny plochy stávajících velkých VVP), na druhé straně jistý počet lidí přijde o práci, což je v těchto vesměs chudých regionech tvrdé. Tato skutečnost a hrozba ekologického plundrování dokázala postavit proti sobě Středočeský a Plzeňský kraj i při stejnobarevných, oranžovo rudých krajských koalicích.

Ano, uvolnění území pro rozvoj je špatnou zprávou pro ochranu přírody a krajiny. I když na místě VVP Jince má vzniknout Chráněná krajinná oblast (CHKO) Brdy, není reálné zajistit ochranu přírody srovnatelnou s ochranou vznikající jako vedlejší produkt vojenských činností. K náporu turistů přibude nápor investorů, o problémech s nevybuchlou municí nemluvě. V případě zmenšení dalších VVP se vznik CHKO nepředpokládá. Při děravosti zákonů ČR a praktické nevymahatelnosti práva je to pro ochranu přírody a krajiny zpráva velmi špatná.

Ekologové zaspali

Zmenšení velkých VVP včetně zrušení VVP Jince stejně jako rozporuplná novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu nechaly nevládní ekology klidnými. Nebylo sil? Nebo postoj ovlivnila i skutečnost, že nevládní ekologové - energetici - i nadále prosazují rozsáhlou výrobu biopaliv na orné půdě i za cenu jejího značného poškozování a omezování potravinové soběstačnosti ČR, i využívání dřeva jako paliva? Běda ale národu, který si nechává plenit svůj zemědělský půdní fond! A to nemluvím o sílících změnách klimatu, ohrožujících mimo jiné zemědělskou výrobu nejen ČR.

Jan ZEMAN