Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká společnost se probouzí

Diskusní stan na pražské Křižíkově fontáně byl na 1. máje v obležení.

 

 

Mezi účastníky prvomájové manifestace u Křižíkovy fontány v Praze bylo možné potkat také členy a příznivce subjektů spolupracujících v rámci Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS). Nejenže vystupovali jako kandidáti do EP na kandidátce KSČM - jako například Jiří Hudeček (SDS), ale také rozdávali materiály a diskutovali s občany.

»V dnešní individualizované době se jeví jakákoliv organizovaná akce a společný zájem jako přežitek dob minulých. Neoliberální vlády pod diktátem ratingových agentur jsou si této skutečnosti dobře vědomy, využívají zmatení pracujících a poštvávají jednotlivé profesní segmenty společnosti proti sobě,« uvádí letáček Alternativy zdola (AZ), spojence SPaS, vydaný u příležitosti Svátku práce, který nabízeli aktivisté u svého stánku. »Česká společnost se však probouzí, ačkoli se dlouho nechala klamat falešným pozlátkem kapitalistického blahobytu.« AZ kriticky poukazuje na velké psychické a fyzické vytížení např. pokladních, brigádníků a dalších zaměstnanců velkých hypermarketů, což je téma právě aktuální na Svátek práce.

Koordinátorka AZ a mluvčí SPaS Ilona Švihlíková pohovořila také v diskusním stanu na Fontáně. (Měla časový prostor po hostu z Ukrajiny Adolfu Krattovi z Doněcku, který promluvil o současné situaci na východě Ukrajiny a poté odpovídal na dotazy.) Švihlíková zdůraznila perspektivnost participativních rozpočtů obcí a měst, což je téma, kterému se AZ dlouhodobě věnuje. Na těchto rozpočtech »zdola« se totiž podílejí občané, kteří se přímo zapojují do rozhodování o tom, na co se vydají veřejné prostředky. »Tato demokratická aktivita probouzí z pasivity ty, kteří do ní upadli, a poukazuje na priority občanů,« vysvětlila. Mezi účastníky prvomájového setkání u »Křižíka« se zdárně pohybovali i prodejci Solidarity, periodika »Socsolky«, dalšího spojence SPaS. Podle slov Jana Májíčka ze Socsol byl o časopis velký zájem.

(mh)
FOTO
- Haló noviny/Monika HOŘENÍ