Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chovanec chce centralizaci rozpočtů krajské policie

2. 11. 2015
FOTO - archiv
 

 

Policejní prezident by měl mít v ruce ekonomické nástroje k řízení jednotlivých krajů. Myslí si to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle něhož by se měly znovu centralizovat rozpočty krajských policií. Podle stínového ministra vnitra Zdeňka Maršíčka (KSČM) jde o správný krok.

Chovanec v Otázkách Václava Moravce potvrdil, že příslušný návrh zákona chce předložit začátkem příštího roku. »Decentralizace policie funguje v něčem dobře, ale má i své chyby,« uvedl ministr. Společný rozpočet by tak podle něj dal šéfovi policie do rukou nástroj pro efektivnější řízení všech složek. Nyní mají kraje rozpočty samostatné.

Na začátku loňského roku podle něj přišlo ministerstvo financí s novelou o centralizaci financování policie. Krok by podle resortu ušetřil až půl miliardy korun. »My to zkoumáme, je-li to pravda. A pokud ano, tak z toho věcného i ekonomického hlediska jsem připraven tu změnu zákona iniciovat,« uvedl ministr. Mohlo by se tak stát začátkem příštího roku. Policejní prezident má mít podle Chovance možnost řídit kraje ekonomicky. Politici po něm totiž chtějí výsledky, a on nemá nástroje, jak jich dosáhnout. Analýzy vnitra však podle něj nepředpokládají tak velkou úsporu, jako ministerstvo financí.

Maršíček našemu listu potvrdil, že KSČM byla od samého počátku proti myšlence zavést ekonomicky samostatná krajská ředitelství policie. »S tím, aby ekonomické řízení policie bylo centralizováno, souhlasíme. Praxe ukázala, že krajská ředitelství nejsou schopna finančně uřídit situaci, která v jednotlivých krajích je, změna se neosvědčila a je čas, vrátit to zpátky,« řekl Maršíček.

Šéf GIBS Ivan Bílek měl dávno rezignovat

Stejně jako Chovanec i Maršíček je přesvědčený o tom, že šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek měl dávno rezignovat. Ministr v ČT uvedl, že stále nemá odpověď na to, proč takzvanou olomouckou kauzu nevyšetřuje GIBS, ale Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Pokud podle něj GIBS olomouckou kauzu nevyšetřoval kvůli tomu, že mu nedůvěřují státní zástupci, tak je to velmi špatná zpráva.

Chovanec také řekl, že někteří policisté mají z GIBS strach. »Když se s policisty bavíte, tak oni se na té ulici více než zločince s nožem báli té generální inspekce a báli se toho, že budou takzvaně svlečeni z uniformy,« uvedl. Někteří policisté mu prý mezi čtyřma očima říkali, že proto raději zasahovat nebudou vůbec.

Ředitele GIBS podle zákona odvolává premiér na návrh vlády a po projednání sněmovním výborem pro bezpečnost. Chovanec se vyjádřil pro to, aby ministři vnitra měli větší personální pravomoci, pokud jde o šéfa policie nebo GIBS. »V té efektivitě systému bychom se měli vrátit zpátky k těm úvahám, aby ministři vlády měli reálnou šanci ovlivňovat i ty personální věci, pokud po nich chceme politickou zodpovědnost za nečinnost lidí, které nijak reálně ovlivňovat nemůžete,« uvedl. Změnu zákona, přinejmenším pokud jde o GIBS, má Chovanec za pravděpodobnou. Mohla by spočívat buď v návratu inspekce pod ministra, nebo v její lepší kontrole zvenku. »Pokud jde o bezpečnostní sbory v každém případě by měl mít ministr větší personální pravomoci,« souhlasí Maršíček.