Jdi na obsah Jdi na menu
 


Demonstranti odmítli sankce proti Rusku

30. 9. 2014

 

Protestní demonstrace s názvem Ne sankcím, ano míru, se uskutečnila v neděli odpoledne u sochy svatého Václava na Václavském náměstí v Praze. Na protestním shromáždění promluvil, mimo jiné, první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek.

»Není náhodou, že téměř milion lidí utíká z Ukrajiny před válkou a nežádá o pomoc Kyjev, ale žádá o pomoc Ruskou federaci, to o něčem vypovídá. Pokud hovoříme o sankcích proti Rusku, je to stejné, jako když někdo řekne, přijďte se podívat, vypouštíme Orlík. Všichni si stoupneme dolů pod přehradu a počkáme, až přehradu otevřou,« uvedl Šimůnek. Podle jeho slov sankce proti Rusku, zemi, která je téměř ve všech směrech soběstačná, jsou absolutně zbytečné.

»Je nutné si uvědomit, např. kolik lidí v zemědělství připravila poslední vlna sankcí v Evropské unii o práci,« zdůraznil Šimůnek s tím, že lidé přestávají věřit svým vládám a stále více si uvědomují, co je to válečný konflikt. »Pokud budeme pokračovat v sankcích a Ruská federace přestane odebírat naše průmyslové výrobky, třeba tramvaje, lokomotivy, pocítí to především občané v České republice,« uzavřel Šimůnek s tím, že česká veřejnost musí začít vytvářet tlak na politické strany, abychom nadále mohli žít v míru, aby se konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou uklidnil.

Mezi dalšími řečníky vystoupil například bývalý předseda Valného shromáždění OSN a český exministr zahraničních věcí Jan Kavan (ČSSD).

»Měli bychom podpořit léčení raněných dětí z Donbasu, jak o tom uvažoval poslanec Foldyna, a ne léčení ukrajinských vojáků, jak navrhuje ministr obrany Stropnický,« zdůraznil Kavan s tím, že současný dopad sankcí jednoznačně způsobil, že popularita prezidenta Vladimira Putina dosáhla historického maxima a také se posílila role ruské armády.

Na protestní demonstraci, které se zúčastnilo několik stovek občanů, promluvili také poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) nebo aktivista Jan Korál. Telefonicky podpořil shromáždění režisér Zdeněk Troška.

(rad)

FOTO – Haló noviny/Radovan RYBÁK