Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dohodli se, že se dohodnou

19. 12. 2013

ILUSTRAČNÍ FOTO – Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

 

 

ČSSD a ANO usilují např. o možné snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky k náhradám. Ve hře je nově možnost vytvoření vládní pracovní skupiny, která by monitorovala proces vydávání majetku církvím.

»Dohodli jsme se, že se dohodneme na tom, že budeme skutečně postupovat tak, aby veškeré záležitosti spojené s realizací zákona o vyrovnání s církvemi byly transparentní, aby byly informačně otevřené,« uvedla po prvním dvouhodinovém jednání zástupců ČSSD a ANO s církvemi v Senátu místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. »Nevím, jestli dohoda bude co k čemu. Spíš to vypadá, že se to odkládá do ztracena,« zněla první reakce na včerejší schůzku z úst odborníka KSČM na církevní problematiku, poslance Vladimíra Koníčka.

Na další jednání na církevní půdě by zástupci církví měli předložit podklady, které vedly k přijetí restitučního zákona, uvedl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Zástupci stran by pak měli doložit oprávněnost svých požadavků, i to, proč je zákon vnímán jako ne zcela spravedlivý vůči dalším restituentům. »Církve mají pocit, že všechno je tak, jak by mělo být, my máme trošičku názor jiný. Musíme dát na stůl čísla a fakta,« dodala Gajdůšková.

»Předpokládám, že nějaké dohody bude nakonec dosaženo, dojde ke kosmetickým úpravám a obě strany neztratí tvář. Jednání komise podle mě bude ještě delší, lednové setkání určitě nebude poslední a pravděpodobně dojde k nějakým kosmetickým úpravám (zákona o tzv. církevních restitucích – pozn. red.) tvrdí Koníček.

Co o jednání soudí místopředseda ANO Martin Stropnický? Čtěte ve středečních tištěných Haló novinách. Nenechte si na titulní stránce středečních novin ujít článek o skandální amnestii tehdejšího prezidenta Václava Klause.