Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důchody porostou jako dřív

9. 4. 2014

Sídlo Úřadu vlády České republiky. FOTO - cs.wikipedia.org

 

 

Důchody porostou od ledna 2015 stejným tempem jako do roku 2012. Návrh ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) na navrácení původní vyšší valorizace, která platila před Nečasovými škrty, ve středu schválila vláda.

»Vláda schválila návrh návratu k vyšší valorizaci včetně speciální úpravy pro rok 2015,« uvedla ministryně Marksová po zasedání vlády.

Stínový ministr práce a sociálních věcí KSČM Miroslav Opálka nevidí rozhodnutí vlády jako nijak významný průlom v sociální politice státu. »Sociální demokraté před volbami slibovali první navýšení důchodů k 1. červenci 2014. Nyní se hovoří až o lednu 2015,« upozornil Opálka.

O přesné částce, o niž by se mohl od ledna důchod zvednout, bude vláda rozhodovat až na podzim. Již několik dnů se však hovoří o tom, že důchody by měly v průměru stoupnout asi o 205 korun. Tuto částku již potvrdil i ministr financí Andrej Babiš (ANO), prý právě s takovým navýšením počítá v návrhu rozpočtu na příští rok. Podle Opálky však toto zvýšení, i když jde mírně nad rámec toho, co ukládá vládě zákon, není dostatečné. »Zdaleka nejde o dorovnání toho, co důchodci ztratili během těch tří let, kdy růst důchodů zabrzdila opatření Nečasovy vlády,« uvedl Opálka a dodal: »A je zde ještě jedna nejistota, a to, zda oněch 205 korun vláda zakomponuje do pevné nebo pohyblivé části důchodu. Pokud do pohyblivé, tratily by na tom nízkopříjmové skupiny a zvýšení důchodů by tak vůbec nemuselo zaúčinkovat jako opatření, které odvrací u velké části důchodců pád do chudoby.«

Záměr vrátit se o rok dřív k vyšší valorizaci ocenila Rada seniorů ČR. Navrhované přidání je ale i podle ní nedostatečné. Vyzvala vládu, aby důchodcům dřívější škrty plně kompenzovala. Částku spočítala na průměrných 404 korun měsíčně.

Marksová navrhovala na vládě také to, že by vláda mohla důchodcům přidávat nad rámec zákonné povinnosti i v příštích letech. Argumentovala mimo jiné tím, že půl milionu důchodců hrozí chudoba. Kabinet ale tento její návrh neschválil, ostře proti byl zejména ministr financí Babiš.

Přidávání o průměrných 205 korun by vyšlo asi na 7,1 mld. korun. Pokud by se penze upravily jen podle zákona o růst cen a třetinu růstu reálných mezd, stálo by to pět miliard, uvedlo ministerstvo práce.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci loňska v ČR kolem 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň bylo 1,73 milionu. Od České správy sociálního zabezpečení dostávali v průměru 10 970 korun měsíčně.