Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evropský parlament pro zdraví a pacientská participace

29. 6. 2015

 

 

 

Investice do individuálního zdraví a z něho vyplývající zlepšování zdraví veřejného je předpokladem pro konkurenceschopnost jednotlivců na trhu práce a celé ekonomiky v mezinárodním měřítku. Dobrá kondice a zdraví obyvatelstva vede ke zdraví a dobré kondici ostatních sektorů národního hospodářství.

Dne 16. června se v Bruselu konalo poslední zasedání Evropského parlamentu pro zdraví (European Health Parliament), na kterém jsem vystoupila jako jediný zástupce politické skupiny GUE/NGL a České republiky. Chtěla jsem tak podpořit důležitý panevropský projekt, jehož účelem byla konstruktivní debata a prezentace návrhů 80 mladých expertů, kterak efektivně posunout evropské zdravotnictví do nové éry.

Budoucnost zdravotnictví by se měla vyznačovat spoluprací států EU na mezinárodní a nadnárodní úrovni. Zejména jsem ocenila, že se experti věnovali mechanismům, které umožňují větší zapojení pacientů do systému. Jaké však jsou závěry Evropského parlamentu pro zdraví?

 

 

 

V současné době panuje již široký konsenzus v tom, že větší zapojení pacientů zdravotnickým systémům pomáhá. Od pacientů se očekává, že převezmou větší kontrolu nad nemocí, ale i nad léčbou v případech, kdy je to žádoucí, a od doktorů se očekává, že je v tom budou podporovat. Problémem samozřejmě je, jak převést tento rozumný a přínosný prvek na roveň individuální, organizační a národní. Evropský parlament pro zdraví se domnívá, že je zapotřebí vytvořit panevropský rámec, který zajistí posílení postavení tak, aby se z něj stala jedna z priorit evropských zdravotních systémů. Pokud budeme cílit na pacienta, vytvoříme systém, který bude udržitelný a rovnostářský. Je nezbytné vytvořit konkrétní plán na zlepšení informovanosti a gramotnosti pacientů.

Je však třeba si uvědomit, že ke zlepšení postavení pacientů je zapotřebí mnohem více, než jen jejich vzdělávání. Pacienti musí mít příslušné zdroje a informace k tomu, aby se stali rovnocennými partnery týmu, který se stará o jejich zdraví. Svůj přístup však bude muset změnit také doktor, který by se měl snažit vytvářet správné prostředí tak, aby umožnil pacientovi aktivnější účast na procesu rozhodování.

Evropský parlament pro zdraví proto podporuje existenci pacientských organizací a vyslovuje se pro jejich efektivnější zapojení do systému. Navíc zdůrazňuje potřeby národního zdravotního informačního akčního plánu, který by si každý členský stát ušil na míru a který by poskytl informace o zdraví, prevenci a možnostech posílení postavení pacientů.

Pacienti by měli být informovanější, aktivnější a měli by mít větší možnost participace na procesu rozhodování. Pravdou je, že se daří zapojit občany do preventivních kampaní. Daří se odhalovat časná stádia onemocnění, a tím snižovat náklady na jejich terapii. Pořád to ale nestačí. Je nezbytně nutné zdůrazňovat pacientům, že nejlevnější léčba je prevence. Je nutné zabezpečit pacientům dostatek informací a prostor pro rozhodnutí, že je lepší jejich finanční prostředky do péče o vlastní zdraví investovat v době, kdy jsou zdraví. Úprava životního stylu je přinejmenším stejně důležitá jako farmakologická léčba.

A to není úkol jen pro lékaře, zdravotnické profesionály, pojišťovny. Každý se může ocitnout v situaci, kdy bude na zdravotnictví a na poskytnutí zdravotní péče bezprostředně závislý. Ve vlastním zájmu přistupujme k vlastnímu zdraví tak, aby východisko z takové situace bylo co nejpříznivější a aby zdravotnictví zůstalo pro každého z nás jistotou, na kterou se lze bez obav spolehnout. Naším úkolem je přijmout odpovědnost k vlastnímu zdraví.

Pro nás politiky z toho plyne ještě jeden úkol: Umožnit pacientům více prostoru k rozhodování o vlastním zdraví a nastavit podmínky, které budou zvýhodňovat ty, kteří k této své povinnosti přistupují zodpovědně, a znevýhodňovat ty ostatní. Doufám, že závěry Evropského parlamentu pro zdraví padnou na úrodnou půdu a Evropská unie, spolu se členskými státy, udělá všechno pro to, aby vytvořila efektivní a přehledný způsob podpory pacientských organizací, ve kterých vidím důležitý nástroj změny.

Kateřina KONEČNÁ