Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hospodaření Městské části Praha 6

 
 

Pro rok 2014 si koalice ODS a ČSSD prosadila rozpočet s rekordním schodkem ve výši 553 milionů korun. Není se čemu divit, když na podzim nás čekají volby do zastupitelstva městské části. Všechny podněty opozičních stran, směřující k přijetí úspornějších variant, byly odmítnuty. Při projednávání rozpočtu bylo zamítnuto všech 30 pozměňovacích návrhů.

Přijetí rozpočtu s tak výrazným schodkem v konfrontaci s informacemi o nezodpovědném hospodaření městské části vedlo k tomu, že byl z řad občanů ustaven petiční výbor požadující svolání mimořádného jednání zastupitelstva Městské části Praha 6, které by projednalo problematiku hospodaření. Petičnímu výboru za pomoci spolupracovníků se podařilo sebrat během necelých šesti týdnů 742 podpisů občanů z Prahy 6, požadujících svolání mimořádného zasedání. Podpisové petiční archy byly předány starostce Marii Kousalíkové (ODS) 21. února 2014 v rámci interpelací. Rada Městské části již rozhodla, že Petice občanů k projednání problematiky hospodaření Městské části bude projednána jako bod 2 na řádném zasedání zastupitelstva, které je svoláno na pátek 11. dubna 2014 na 10. hodinu.

V připravovaném usnesení zastupitelstva petiční výbor bude požadovat, aby od některých zcela zbytečných akcí bylo vůbec upuštěno (portréty starostů, hřiště pro psy u obory Hvězda), k revitalizaci některých parků bylo přistoupeno až po důkladném prodiskutování s veřejností a posouzení úspornějších variant v zastupitelstvu městské části. Rádi bychom prosadili, aby byl schválen režim pro zadávání a posuzování výsledků zpracovaných studií, které mnohdy vedly a vedou k přijetí problematických rozhodnutí o běžných výdajích na řadu let, nebo představují milionové kapitálové výdaje. Typickým příkladem může být rozhodnutí Rady Městské části Praha 6 o vypsání výtvarných soutěží na plastiku Žofie Chotkové a pomníku Marie Terezie na přístupech k Pražskému hradu bez posouzení a schválení v zastupitelstvu a bez ověření vhodnosti realizace s občanskou veřejností.

Nezisková organizace Transparency Intenational 21. února podala trestní oznámení na radní Městské části Praha 6, týkající se údajné škody ve výši 100 mil. Kč za odkup akcií od společnosti FIMOS, spojené v době prodeje s rodinou Petra Bendla. Bylo by vhodné, aby tuto pochybnou transakci prověřil i kontrolní výbor zastupitelstva a vyvodil ze zjištění i politickou odpovědnost.

Přijďte v pátek 11. dubna na dejvickou radnici a podpořte petiční výbor v úsilí o sjednání pořádku v hospodaření městské části.

Stanislav HEJDUK, člen petičního výboru