Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hubáčková: Chyby ve financování vědy a výzkumu jsou závažné

5. 4. 2017

 

 

Grantová agentura České republiky v letech 2011 až 2015 nepodporovala výzkum, který má větší potenciál pro pozdější praktické využití. Poukázal na to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Agentura se brání tím, že musí fungovat v mezích zákona a nemůže určovat vědní politiku.

Grantová agentura České republiky (GA ČR) je státní instituce, která každoročně rozděluje více než tři miliardy korun na základní výzkum. V letech 2011 až 2015 tak rozdělila 15,3 mld. Kč. Největšími příjemci byly veřejné výzkumné instituce a vysoké školy. Tento typ výzkumu má ale podle NKÚ přinést především nové poznatky a není vázaný na bezprostřední využití v praxi. »Podle národních strategických dokumentů by měla podpora cílit i na ty oblasti základního výzkumu, které mohou zlepšit využití nových poznatků a ve výsledku tak přispět k růstu konkurenceschopnosti ČR. GA ČR takto ale podporu nesměrovala,« uvedl NKÚ. V ČR jsou podle něj oblasti základního a aplikovaného výzkumu striktně odděleny, měl by se klást větší důraz na jejich provázanost.

»GA ČR nepřísluší určovat politiku výzkumu a vývoje a ani určovat ty oblasti základního výzkumu, které mohou zlepšit využití nových poznatků, neboť každá oblast může potenciálně přinést nové poznatky s bezprostředním využitím pro praxi,« reagovala mluvčí agentury Klára Pirochová. Za současné legislativy podle ní není možné, aby GA ČR sama rozhodla, že jednu vědní oblast upřednostní před jinou.

Uchazeči o granty nemají rovné podmínky

Zjištění NKÚ považuje stínová ministryně školství KSČM Gabriela Hubáčková za velmi závažné. »KSČM neustále poukazuje na nepřipravenost projektů, ať se týkají čehokoliv. Je velmi nesystémové a špatné, že oblasti základního a aplikovaného výzkumu jsou striktně odděleny, a není kladen důraz na jejich provázanost. Chybí metodika řádného získávání grantů. Chyby ve financování vědy a výzkumu považuji za velmi závažné. Zdůrazňujeme nutnost lepšího financování této složky, protože jakékoliv pochybení bude mít dlouhodobé dopady,« řekla Hubáčková našemu listu. Informace NKÚ o možné netransparentnosti soutěže a zaostávající kvalitě výzkumu pak označila za tristní.  »Předpokládám, že GA ČR vyvodí z této zprávy patřičné důsledky,« dodala Hubáčková.

Podle NKÚ agentura v roce 2012 zveřejnila informaci o prodloužení soutěžní lhůty na grantový projekt pouze na webových stránkách, a navíc jen jeden den před skončením této lhůty. Podle kontrolorů tak uchazeči neměli rovné podmínky. V roce 2014 pak předsednictvo GA ČR vybralo jiné projekty, než které doporučila oborová hodnotící komise složená i ze zahraničních expertů, což podle NKÚ přispělo k netransparentnosti soutěží. Agentura prý navíc nesledovala kvalitu výsledků ani u jednotlivých vědních oborů, ani celkově. Nemohla proto vyhodnotit, jaké dopady vyplacená podpora měla, míní NKÚ. »V kvalitě základního výzkumu přitom ČR zaostává za evropským průměrem. Příliš úspěšná není ve srovnání s dalšími zeměmi EU ani v získávání grantů od Evropské výzkumné rady,« dodal úřad.

(jad)