Jdi na obsah Jdi na menu
 


J. Dolejš: Poslanci KSČM ruce nezvednou. Koncepčně se rozpočet zachránit nedá

Rozhovor Haló novin s poslancem a místopředsedou ÚV KSČM Jiřím Dolejšem

 

Možná by na začátek neškodilo návrh státního rozpočtu na rok 2016 srovnat s předchozími návrhy v tomto volebním období...

Rozpočet na rok 2014 se schvaloval po předčasných volbách a byl z velké části dílem vlády Jiřího Rusnoka. I z těchto důvodů jsme vůči němu nebyli tak bojovní jako jindy. Nechtěli jsme způsobit rozpočtové provizorium a pak i tato předloha byla svým charakterem odlišná od časů vlády Petra Nečase.

Letošní rozpočet byl první plně v režii Andreje Babiše, už jsme byli kritičtější, ale abychom se odlišili od útoků pravice na rozpočet, která ho považovala za málo seškrtaný, tak jsme se hlasování zdržovali. Navíc to byl první rozpočet této vlády, a chce-li vláda provést koncepční úpravy, je logické, když to bude směřovat do roku 2016.

Rozpočet 2016 bude sněmovna projednávat ve středu. Vláda o mnohém mluvila, mnohé má v programovém prohlášení, ale musím říci, že žádné koncepční změny v oblasti hospodářské a rozpočtové politiky nechystá. Proto se k tomuto návrhu rozpočtu stavíme daleko kritičtěji a skeptičtěji než k tomu letošnímu. Vláda slibovala, a skutek utek. Není to rozpočet kvalitativně nový, bůhvíjak zodpovědný. Je to nemastný neslaný kompromis, který nasype pár drobečků, ale podstatné věci nemění.

Přesto KSČM v rozpočtovém výboru nepodpořila pravicovou opozici v jejím požadavku vrátit předlohu vládě k přepracování. Vysvětlíte to?

Zákon o státním rozpočtu je tak významná politická norma, že vždy vypracovává Výkonný výbor ÚV KSČM stanovisko k návrhu. A to zní, cituji alespoň jednu větu: Vzhledem k tomu, že tento návrh stále nenaplňuje představu o zásadní koncepční změně hospodářské a rozpočtové politiky a vláda dostatečně nezohlednila ani výhrady z tripartity, KSČM bude hlasovat proti návrhu státního rozpočtu 2016. Poslanecký klub souhlasí.

Jsme-li kritičtější k návrhu 2016, než jsme byli k návrhu 2015, znamená to, že jsme už na rozpočtovém výboru hlasovali proti, že jsme se pouze nezdržovali. Ale nemohli jsme podpořit ani to, co požadovala pravicová opozice, která to asi zopakuje ve sněmovně. Chce, aby se v rozpočtu seškrtalo minimálně 20 mld. Kč. I ty drobečky, které rozpočet dává do společnosti, by mohli vzít za své.

Ale oni chtějí šetřit na provozních nákladech. Je to možné?

Vždy se dá racionalizovat, rozpočet není optimální. Je tam vata, utrácí za věci, které nepřinesou efekt. Je však otázka, jestli takto získané peníze mají být seškrtány, nebo zda mají být poslány tam, kde chybí. Pokud se pošlou tam, kde chybí, rozpočet se neredukuje, pouze se racionalizuje, zefektivňuje se výdajová struktura. To je náš přístup – neškrtat, ale lépe směrovat výdaje.

Jsme v prvním čtení, tam se rozpočet nezamítá, ale když se neschválí usnesení, vrací se návrh k přepracování. A důležité je zadání k přepracování. My se těžko můžeme postavit za pravicové zadání. Riziko je tady už proto, že sice vládne vláda Bohuslava Sobotky, ale pravice má ve sněmovně většinu. Kdyby byl rozpočet přepracován pod tlakem, mohl by být přepracován špatně.

Marie KUDRNOVSKÁ