Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je třeba jasně nastavit pravidla hry

12. 2. 2015
FOTO - Policie ČR

 

 

Pouze změnou legislativy se dá podle Stanislava Mackovíka (KSČM), člena výboru pro obranu, zabránit tomu, aby se v budoucnu opakovala situace z Vrbětic, kde došlo loni v říjnu k výbuchu muničního skladu.

»Vrbětice jsou mementem, je potřeba změnit legislativu, jasně nastavit pravidla hry,« prohlásil Mackovík. Ujistil, že poslanci KSČM podpoří všechny kroky, které povedou k tomu, že bezpečnostní složky státu budou efektivnější a budou tu pro občany. »Je potřeba nastavit legislativu tak, aby stát mohl preventivně dělat opatření, která ochrání občany. To je jedna z našich priorit a o to se budeme v budoucnosti snažit,« dodal Mackovík.

Pochybení, k nimž došlo ve Vrběticích, umožnila podle poslance privatizace bezpečnostního prostoru a neustálé omezování vlivu státu na různá dění. V této souvislosti zmínil i metanolovou aféru, která rovněž ukázala, že v důsledku chybějící efektivní kontroly dochází k páchání závažné trestné činnosti a k nedodržování základních bezpečnostních principů.

»Vrbětice byly podle našeho názoru důsledkem toho, že byť BIS měla informace o tom, že tam něco není v pořádku, tak orgány, které na základě těchto informací měly činit nějaké kroky, je nečinily,« uvedl Mackovík. Následné dění v areálu podle něj zároveň ukázalo další zásadní problém – armáda ani policie vzhledem k dlouholetému podfinancování nejsou schopny plnit všechny úkoly v požadovaném rozsahu. »Je jasné, že policie po letech ořezávání svého rozpočtu nebyla schopna logisticky zajistit tak velký objekt, na druhou stranu to vypovídá i o tom, že armáda tak, jak je v současnosti nastavena personálně a technicky, je schopna plnit pouze jeden hlavní úkol, není schopna hlídat Vrbětice a zároveň se připravovat na velké alianční cvičení,« upozornil Mackovík.