Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednání jsou mnohde komplikovaná

15. 10. 2014

ZŠ ve Zlíně. Ilustrační FOTO - www.zivefirmy.cz

 

 

I ve středu pokračovala ve stovkách měst a obcí povolební vyjednávání. Jasněji je ve Zlíně, na Praze 5, v Jablonci nad Nisou, Vyškově či ve Frýdku-Místku. Jasných koalic je však zatím jako šafránu, jednání jsou komplikovaná.

Podoba koalice ve Zlíně by měla být definitivně jasná na začátku příštího týdne. Vítězní Starostové a nezávislí (STAN) stále váhají, zda ji sestaví s druhým v pořadí, hnutím ANO, či přizvou také třetí sociální demokraty. »Po prvních jednáních bude nyní chvíli klid, každá strana si to bude řešit uvnitř,« řekl lídr STAN a primátor Miroslav Adámek. Další kola jednání by měla následovat na konci týdne, v pondělí by již mohlo padnout rozhodnutí. Otázku, zda zvolit koalici pouze s ANO či také s ČSSD, řešili zastupitelé STAN již v úterý večer, jednoznačný verdikt však nepadl.

TOP 09, Strana zelených (SZ), KDU-ČSL, ČSSD a Česká pirátská strana se domluvily na vytvoření koalice na radnici Prahy 5. Vítězné hnutí ANO tak skončí v opozici. Starostou by měl být člen nejsilnější koaliční strany, tedy TOP 09. Budoucí koaliční strany již podepsaly společné memorandum o vytvoření koalice. »Nyní jsme si dali týden na připomínkování jejího znění,« řekl předseda SZ na Praze 5 Lukáš Budín.

Sociální demokracie v Jablonci nad Nisou včera oznámila, že nepůjde do koalice s vítězem voleb ODS. Zastupitelský klub ČSSD se na tom shodl jednomyslně, řekl lídr kandidátky ČSSD Pavel Svoboda. ODS tak hrozí, že po čtyřech letech skončí v opozici a přijde o primátora. Primátor Petr Beitl (ODS) na to reagoval prohlášením, že rozhodnuto o koalici ještě není. Aby ODS neskončila v opozici, potřebuje se dohodnout s ANO, jinak koalici nesloží. Podle lídra ANO v Jablonci Milana Kouřila pro hnutí v úvahu přicházejí tři až čtyři možnosti. Připustil, že mezi nimi je i ta s ODS. O koalici s ANO stojí i ČSSD, potvrdil Svoboda. Ve městě se jako nejpravděpodobnější varianta skloňuje ještě spojení se Změnou a Novou budoucností.

Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby ve Frýdku-Místku, se chystá na druhé kolo koaličních vyjednávání. V prvním se jeho představitelé sešli se zástupci všech ostatních stran a hnutí, které se dostaly do zastupitelstva. »V prvním kole jsme jednali se všemi. Teď přistoupíme ke druhému kolu vyjednávání. Všechno je opravdu v jednání, takže zatím nemohu dát žádné další informace,« řekl frýdecko-místecký lídr ANO Radim Vrbata.

Vyškov bude v dalších čtyřech letech řídit staronová koalice ČSSD, KDU-ČSL, ODS, která nyní přibrala čtvrtého člena Volbu pro město. V zastupitelstvu tak bude mít 19 z 27 křesel. Kandidátem na starostu je opět lídr vítězné sociální demokracie Karel Goldemund. Stejní budou i místostarostové, lidovec Břetislav Usnul a Karel Jurka z ODS.  Sociální demokraté se rozhodli pro pokračování stávající spolupráce, neboť prý fungovala. Volbu pro město do koalice přibrali současní partneři proto, že se dobře znají a vědí, co od sebe mohou očekávat.

V sedmnáctitisícovém Jičíně se na koalici domluvily ANO 2011, Sdružení pro Jičín, Volba pro město, ČSSD a TOP 09. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice nejtěsnější většinu 11 hlasů. Starostou by měl být jičínský advokát Jan Malý z vítězného hnutí ANO. Posledních 20 let v Jičíně vládla ODS, která nyní míří do opozice.

V Novém Městě nad Metují na Náchodsku se na vytvoření koalice dohodli zástupci Volby pro Nové Město, KDU-ČSL, ČSSD a Východočeši. Lídr kandidátky Volba pro Nové Město a starosta Petr Hable by měl podle dohody stát v čele radnice další čtyři roky.

Horko je v Trutnově. Devatenáct bezpartijních kandidátů za stranu TOP 09 v Trutnově se bouří proti vstupu TOP 09 do čtyřčlenné koalice v čele s ODS. Vstup dvou členů TOP 09 do koalice označili za pohrdání programem strany v Trutnově i nezávislými kandidáty, kteří údajně tvořili páteř kandidátky. Kandidáti to uvedli v otevřeném dopise za TOP 09 Jiřímu Řehůřkovi a Silvii Šidákové. Podle Řehůřka jde ze strany nestranických kandidátů o nedorozumění, protože prý jiná koalice v Trutnově složit nešla.