Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koalice nemá jasno, ale spěchá

26. 6. 2014

Premiér Bohuslav Sobotka. ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Vládní koalice mění novelu služebního zákona na běžícím páse. Po balíku komplexních změn přišla nyní s dalšími. Zřejmě stále tápá, není jednotná. Opozici se to nelíbí.

Služební zákon má mj. stanovit jasná pravidla pro odměňování úředníků, způsob jejich jmenování a odvolávání a vymezit kompetence politiků a státního aparátu. »Tak složitý návrh zákona nemůže nikdo poslaneckým návrhem udělat, nemá síly zvládnout připomínkový proces dotčených orgánů státní správy,« reagoval na taktiku vládní koalice místopředseda ústavně právního výboru sněmovny Stanislav Grospič (KSČM). Tvrdí, že zřejmě jde o hru na kočku a myš.

Za závažnější považuje, že prováděcí předpis, který musí doprovázet služební zákon a má platit také od 1. ledna 2015, bude vznikat stejně jako služební zákon - poslaneckou iniciativou. Vláda se tím opět vyhne připomínkovému řízení. Na výboru se objevily různé pozměňovací návrhy, část z nich neměla konkrétního tvůrce – jsou jimi státní instituce. Ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu koalice tedy padají z koalice další požadavky na změny toho, co vytvořili poslanci ČSSD. Jasné tedy je, že ani koalice nemá jasno. Ale spěchá.

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj nepřijal včera žádné usnesení. »To je chyba koalice. Shoda je v tom, že služební zákon se nebude vztahovat na šéfa ČSÚ, další moje návrhy, aby se ze zákona vyjmul i prezident NKÚ, neprošel. Neuspěl jsem ani se změnami, které se týkají bezpečnostních sborů, NBÚ musí být uveden ve služebním zákoně, je to jeden z ústředních orgánů státní správy, služba pro stát. Pokud by byl ze zákona vyškrtnut, je to v rozporu s kompetenčním zákonem, ústavností,« řekl Haló novinám člen výboru Jan Klán (KSČM). Koalice však asi odmítne Klánův návrh zařadit pod služební zákon NBÚ.

»My hlavně chceme vědět, co vlastně po nás EU chce. Nemáme nic černého na bílém. Když zákon neschválíme, nic se nestane. Začne platit ten z roku 2002, jehož účinnost byla odložena k 1. 1. 2015,« dodal poslanec.

Ze státní služby poslanci asi vyloučí generální štáb armády a zruší možnost snížit úředníkům osobní příplatek kvůli úsporám. Na žádost MZV by mělo být úředníkům uznáváno vysokoškolské vzdělání na Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO). Asi uspějí i některé návrhy opozice. Ústavně právní výbor bude v jednání pokračovat zítra.

Klán může s návrhy uspět

Současná podoba služebního zákona by podle informací z výboru obecně neuznávala VŠ vzdělání na politických a bezpečnostních školách v bývalém SSSR. Ministerstvo zahraničí však poukazuje na to, že MGIMO v minulosti vystudovala část českých diplomatů, kteří slouží dosud. »Znamenalo by to ohrožení výkonu zahraniční státní služby do budoucna,« řekla poslancům náměstkyně ministra pro legislativu Kateřina Valachová.

Pokud vás dále zajímá, s jakými návrhy mohou komunisté uspět, čtěte čtvrteční tištěné Haló noviny.