Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konec levné práce. Nejen pro Kaufland!

10. 5. 2017

 

»Z lásky k Česku«. Marketingově citově zabarvený slogan Kauflandu, který každodenně zdůrazňuje zákazníkům, jakou pozornost věnuje tento řetězec českým výrobkům. Co naplat, že o tuzemské máslo zde v porovnání s jinými řetězci nezavadíte po celý rok. Alespoň v klatovském ne. Také prestižní ocenění Obchodník roku 2016, kterému se Kauflandu dostalo, by mělo být výrazem platnosti obnoveného popřevratové rčení »Náš zákazník – náš pán«.

 

Nejsem určitě jediný, komu se někdy podaří »vystát« i více než desetiminutovou dlouhou řadu, než se dostane k zaplacení zboží. Přičemž pokladen v provozu bývá necelá polovina.
Podobná situace nastala i minulou neděli dopoledne, den před státním svátkem.

To bylo důvodem mého zastavení se na oddělení informací prodejny. Zde mne však »předběhl« německý zákazník, který lámanou češtinou sděloval, že něco podobného se v Německu prostě nemůže stát! A tak zatímco jedna ze dvou zaměstnankyň na tomto úseku byla v obličeji červená jako rak a utírala si slzy z tváře, druhá se zmohla pouze na konstatování, že nejvíce jim nespokojení zákazníci pomůžou, pokud své stížnosti budou směřovat telefonicky na zákaznické centrum Kauflandu, případně zasíláním v písemné formě. Sami prý nic nezmůžou!

V popřevratovém období divokého kapitalismu je hlavním měřítkem úspěšnosti většiny firem zisk bez ohledu na způsob dosažení. V případě obchodních zahraničních řetězců působících u nás je to především na úkor podhodnoceného stavu zaměstnanců a jejich nízkých mezd.

Stačí si vzpomenout na nedávný mediální poprask ohledně špatných platových podmínek obchodního řetězce Ahold, provozující v Česku síť obchodů pod jménem Albert a zaměstnávající na 17 tisíc osob. Ti se mohli na konci minulého roku »pyšnit« svým finančním měsíčním ohodnocením, částkou nižší než 15 tisíc Kč hrubého!

Sliby Havla, Klause a dalších našich tehdejších mocipánů restaurovaného kapitalismu z 90. let, slibující našim občanům brzké vyrovnání západu se nenaplnily ani po 27 letech. A brzy ani nenaplní! Pokud příští naše vlády nezačnou konečně radikálně naplňovat požadavek odborů znamenající konec levné práce!

Při pohledu do sousedního Slovenska zjistíme, že to možné je!  Poměr minimální mzdy k mediánové mzdě našich sousedů je v současnosti podstatně vyšší než u nás!

Také minimální mzda České republiky ve výši 11 tisíc Kč, pátá nejnižší ve státech Evropské unie, hovoří za vše!

Snad se i naši občané v budoucnu dočkají, že vláda nebude neustále ustupovat v rámci tripartity zájmům zaměstnavatelů a počet lidí žijících pod hranicí chudoby, kterých je v současnosti kolem jednoho milionu se začne výrazně snižovat! V době 21. století, kdy každý pracující by měl mít nárok na důstojný život!

Nebo bude i další roky naše země pouze montovnou koloniálního státu?

Miroslav KAVIJ, předseda KV KSČM Plzeňského kraje