Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM do vlády v Ostravě?

Ostravská radnice. Ilustrační FOTO - www.simandlczech.cz
 

KSČM dál úspěšně vyjednává o radničních koalicích. Jisté již je, že vstoupí do městské vlády v Litvínově a Rakovníku, začíná se hovořit i o koalici s účastí KSČM v Ostravě, třetím největším městě republiky.

Jednání v Ostravě vzalo dramatický obrat. Hnutí Ostravak vycouvalo z koaličního vyjednávání s vítězem voleb, hnutím ANO a oznámilo, že usiluje o koalici s KSČM a ČSSD. Všechny tři strany již přijaly memorandum o budoucí spolupráci. Stejná koalice jako na ostravském magistrátě by navíc měla vzniknout v Moravské Ostravě a Přívozu. KSČM má podle volebního lídra Martina Jurošky v městské vládě zájem o resorty životní prostředí a školství.

Koaliční jednání mezi ANO a Ostravakem zamrzla na povolebním uspořádání v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde hrozilo, že ANO obejde vítězné hnutí Ostravak. Kvůli tomu Ostravak, dle lídra jeho lídra Lukáše Semeráka, »absolutně ztratil v hnutí ANO důvěru«.

Ostravak prý netrvá na postu primátora. Podle Semeráka Ostravak nebude trvat na odchodu lídra ČSSD a radního Lumíra Palyzy a náměstkyně Simony Piperkové, kteří byli před volbami spojováni s kauzou lobbisty Martina Dědice, s nímž údajně udržovali četný telefonický kontakt.

Ještě dále jsou jednání v Litvínově. Tam se na koaliční spolupráci dohodla KSČM se zástupci vítězného hnutí ANO a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Starostkou bude Kamila Bláhová z ANO, první místostarostkou Erika Sedláčková z KSČM a druhým místostarostou dosavadní starosta Milan Šťovíček (STAN). V radě města bude mít ANO tři a další koaliční partneři po dvou křeslech. Všechny koaliční strany spojuje odpor proti prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Stejný postoj k otázce zachování územních limitů těžby hnědého uhlí byl pro vznik koalice zásadní. Právě v tomto bodě se hnutí STAN neshodne s ČSSD, což prakticky vyloučilo jejich povolební spolupráci. Sociální demokracie (čtyři mandáty), sdružení Litvínováci, SNK-Evropští demokraté a hnutí Otevřená radnice (po dvou mandátech) tak budou v opozici.

V Rakovníku vstoupila KSČM do vládní koalice s ČSSD a hnutím ANO. Starostou bude pravděpodobně lídr sociálních demokratů Pavel Jenšovský. Koaliční strany budou mít celkem 11 mandátů z 21 zastupitelských křesel. Koaliční smlouva bude podepsána až v příštích dnech po dalších jednáních.

Výrazně se ke koalici přiblížila Praha. ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se včera dohodly na počtech man dátů v radě. Hnutí ANO bude mít v jedenáctičlenné pražské radě pět míst a obsadí post primátora. ČSSD a Trojkoalice budou mít po třech radních. Resorty si strany zatím nerozdělily. O programovém prohlášení budou ještě jednat zastupitelské kluby všech tří stran. Vyjednávací týmy se sejdou znovu ve čtvrtek.

O možné koalici začala vyjednávat i dosud vládnoucí TOP 09, která skončila ve volbách na druhém místě. Ta nabídla vytvoření koalice sociálním demokratům s tím, že post primátora by patřil lídru ČSSD a řediteli nemocnice v Motole Miloslavu Ludvíkovi. Ten nabídku odmítl. »Hnutí ANO má právo první noci, s TOP 09 není o čem jednat. Tady se musí respektovat výsledek voleb,« řekl Ludvík.

Pardubice povede hnutí ANO s ČSSD, TOP 09 a lidovci. ANO bude mít primátora a stejně jako ČSSD dva náměstky, menší strany jen po jednom radním. Koalice bude mít v devětatřicetičlenném zastupitelstvu většinu 22 hlasů. Nový primátorem bude Martin Charvát z ANO. Z 11 členů rady obsadí ANO pět míst, ČSSD čtyři. Na TOP 09 a lidovce, kteří kandidovali s nestraníky pod názvem Koalice pro Pardubice, zbude po jednom křesle. Mezi radními je i bývalý hokejový brankář Dušan Salfický, který kandidoval za ANO.