Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM není zatížena žádnými půjčkami a úvěry

 

Rozhovor s místopředsedkyní ÚV KSČM Miloslavou Vostrou

Nová vláda je už skoro na světě. Co od ní očekáváte?

 

 

 

Očekávám především naplnění programů, se kterým strany do voleb šly, zvláště pak u ČSSD, se kterou se v programech v mnohém shodujeme. Dodržení programů stran vládní koalice by totiž pro lidi znamenalo alespoň minimální zlepšení jejich života.

Myslíte, že se bude přece jen něco dělat s tzv. církevními restitucemi, anebo všechno skončí vytvořením komise, jež by společně s církvemi projednala, co dál?

ČSSD občanům mnoho v rámci církevních restitucí slibovala. Někdy mně připadá, že pomalu a jistě od svých slibů odstupuje. Co se týče KSČM, budeme trvat na všem, co jsme ve svém volebním programu požadovali.  Takovýto zásah do životů jak mnoha občanů, tak i ČR, si rozhodně zasloužil a zaslouží referendum a následně i přísný dozor a zkoumání všech požadavků, které si různé církve nárokují na ČR.

Jak vůbec vnímáte zapojení KDU-ČSL a její další úlohu?

KDU-ČSL  se po několika letech vrátila do Poslanecké sněmovny. Při  výsledcích,které získala, jsou velmi udivující požadavky, které předseda Bělobrádek klade. Silně mi to připomíná jednání Věcí veřejných.

Co především ve sněmovně bude požadovat KSČM?

KSČM bude především podporovat vše, co pomůže občanům. Je třeba si však uvědomit, že rychleji se věci ničí, než napravují. Uděláme však vše pro to, abychom dodrželi vše, co jsme slíbili lidem ve svém volebním programu.

Od čeho se budete distancovat?

Budeme se distancovat od dalšího odírání občanů i českého státu, budeme se snažit co nejvíce zamezit, aby docházelo ke korupci, budeme trvat na dodržování zákonů ČR bez rozdílu pro všechny.

A nyní se zaměříme poněkud jinam. Čtenáři se stále ptají, jak je to s domem v ulici Politických vězňů, tedy s budovou ÚV KSČM.

Budova ÚV KSČM  vždy patřila a patří KSČM.  V současné době čekáme na rozhodnutí Nejvyššího soudu v této věci. Na budově v ulici Politických vězňů nejsou k tíži žádné finanční závazky.

A jak je to s dalšími budovami?

Strana vlastní mnoho nemovitostí a s žádnou z budov se neřeší žádné vlastnické problémy.

Řada politických stran je zadlužena. Jak je na tom KSČM?

KSČM není zatížena žádnými půjčkami ani úvěry.

Mládne strana, nebo jenom stárne a ubývají jí přirozenou cestou členové?

Strana rozhodně mládne. V posledních letech přibylo hodně mladých lidí kolem 35 let. Každým rokem přibyde zhruba tisíc nových členů a samozřejmě dochází i k přirozenému úbytku členů., vzhledem k jejich vysokému věku.

Jaké hlavní úkoly pro letošní rok si KSČM dala?

Mezi hlavními úkoly KSČM patří zejména dosažení dobrých výsledků v evropských, senátních a komunálních volbách a také dodržení našeho volebního programu, se kterými jsme předstoupili před občany ve volbách do PS Parlamentu ČR v roce 2013. A na závěr mi dovolte, abych všem Vašim čtenářům ještě jednou popřála vše nejlepší v roce 2014.

Jaroslav KOJZAR