Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM požaduje systémové řešení bydlení

15. 10. 2014

 

 

Právo na bydlení je základní lidské právo. KSČM dlouhodobě prosazuje stanovení normativů sociálně potřebných bytů a zavedení dalších opatření, včetně přijetí zákona o sociálním bydlení, jejichž cílem bude čelit nárůstu chudoby starých a bezmocných nebo sociálně ohrožených. Požadujeme, aby se koncepce bydlení stala povinnou součástí rozvoje každé obce.

 

 

 

Města potřebují nájemní byty pro 15 procent občanů, tj. 60 bytů na tisíc obyvatel. Nájemné v obecních bytech by mělo být dnes ve výši do 60 Kč za metr čtvereční měsíčně. To postačuje nejen pro udržení obecních domů dlouhodobě v dobrém stavu, ale přináší i zisk, který by měl být použit prioritně na rozvoj obecní infrastruktury. Do koncepce bydlení je vhodné zařadit podporu výstavby družstevních bytů s využitím i pro sociální bydlení. K tomu využívat programy a prostředky SFRB.

Role obcí a obecních nájemních bytů je nenahraditelná. Je vhodné vytvořit registr bytů v obci (včetně evidování vlastníků a bydlících) a zavést místní poplatek za nepronajaté byty. Svěřit - pronajmout vybrané obecní byty v různých domech městskému sociálnímu odboru. Ten by je operativně formou podnájmu poskytoval lidem a rodinám ohroženým či v nouzi. Normativ dva byty na tisíc obyvatel.

Města by měla zajistit, kromě výše uvedených nájemních bytů, dlouhodobé chráněné bydlení v domech s pečovatelskou službou – DPS a domovech pro seniory. Normativ deset bytů na tisíc obyvatel. K tomu je možno využít i vhodných lokalit a volných staveb mimo město.

Pro řešení stávajících problémů, předcházení vzniku bezdomovectví a vyloučených lokalit je nutná spolupráce všech stupňů samospráv. V ČR postrádáme hlavně zrušenou samosprávu na úrovni okresu nebo obcí s rozšířenou působností.

Privatizovat je tedy možné jen byty, které město pro plnění svých výše uvedených povinností nebude potřebovat!

Města by měla prodávat celé domy, a to výhradně bytovému družstvu vytvořenému z dosavadních nájemců bytů, nikoliv prodávat jednotlivé byty. Cenu je třeba stanovit s vědomím, že původní obecní domy, které obce získaly zdarma od státu, jsou majetkem všech obyvatel obce, nikoliv majetkem nájemníků. Současně musí být cena dostupná pro nájemníky – zde je nutná pomoc bankovních produktů. Osvědčilo se, aby cena za metr čtvereční činila kolem třetiny aktuální ceny stavebních prací pro výstavbu nového domu. Tím jsou nájemci bytů zvýhodněni stejně, jako byli dříve bytoví družstevníci.

Doporučujeme prodej i s pozemkem pod domem, nikoliv pozemků přilehlých. Je nutné vždy zachovat veřejně dostupný přístup k domu.

Situace v ČR je tato: V roce 1990 tvořily nájemní byty ve vlastnictví měst (obcí nad dva tisíce obyvatel) 39 procent jejich bytového fondu. V roce 2013 pak pouhých jedenáct procent, což je polovina proti shora uvedeným a požadovaným normativům! Z této reality je nutné vycházet, chceme-li předcházet a postupně odstranit bezdomovectví. Podle osvědčených evropských standardů je třeba vytvořit podmínky pro výstavbu alespoň 30 000 bytů každý rok.

František BENEŠ, stínový ministr pro místní rozvoj (KSČM)