Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lavrov: Šance na mír na Ukrajině

Sergej Lavrov. FOTO - tnntunisia.com

 

 

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se objevila šance dosáhnout míru na Ukrajině. Kdy by se v Minsku mohla sejít kontaktní skupina pro urovnání krize v Donbasu, tvořená zástupci Kyjeva, povstalců, OBSE a Moskvy, ale neupřesnil.

»Objevila se šance na mír na Ukrajině. S potížemi, ale přesto zavládlo příměří, režim zastavení palby,« citoval TASS šéfa ruské diplomacie. Lavrov řekl, že tak vznikl konstruktivní základ pro pokrok i v dalších otázkách, včetně ekonomické obnovy Donbasu a politického dialogu. Tento politický dialog by podle ruského ministra »měl vést k ústavní reformě s účastí všech regionů a politických sil... K tomu se ukrajinská vláda zavázala již v dubnu,« okomentoval realitu.

»Doslova v těchto dnech se dojednává harmonogram setkání v Minsku. Aktivně napomáháme tomu, aby bylo co nejdříve dosaženo dohody,« uzavřel Lavrov. Rusko v pátek poslalo Donbasu už devátý konvoj nákladních aut s humanitární pomocí!

Za studenou válku mohou USA

Západ a Rusko jsou podle Michaila Gorbačova v nové studené válce a mohou za to Spojené státy. Poslední sovětský prezident, který přispěl v 80. letech minulého století k ukončení studené války mezi Východem a Západem, v rozhovoru poskytnutém časopisu Time rovněž Washingtonu vyčetl, že se k Rusku po rozpadu SSSR choval jako k provincii. »Jsme uprostřed nové studené války? Ano, opravdu jsme,« řekl 83letý politik, kterého Time v roce 1987 prohlásil mužem roku a o dva roky později i mužem desetiletí. Kořeny nynějšího mrtvého bodu podle něj sahají hlouběji než jen k letošním událostem na Ukrajině. A může za to Amerika.

V letech, která následovala po rozpadu Sovětského svazu, se z nás Západ »pokusil udělat jakýsi zapadákov, provincii. Naše země to nemůže nechat jen tak. Není to jen o hrdosti. Je to o situaci, kdy vám lidé říkají, že tomu chtějí učinit přítrž... Je to Amerika, kdo chce všechno a všem diktovat,« probudil se otec přestavby.

Ukrajina do NATO?

Ukrajinský parlament ve čtvrtek schválil programové prohlášení staronové vlády kontroverzního premiéra Arsenije Jaceňuka. V souladu s ústavou má nyní kabinet roční dobu hájení, kdy parlament nesmí hlasovat o jeho odvolání. Premiér v projevu označil za konečný cíl země členství v Evropské unii, součástí vládního programu je také zrušení ukrajinské neutrality, aby Kyjev mohl jít i do paktu NATO.

Vládní program nicméně vyvolal v koaličním táboře spory, poslanci nejsilnější strany Blok Petro Porošenka (BPP) ho označili za bezzubé slohové cvičení. Z iniciativy BPP se součástí vládního programu stala koaliční smlouva, která obsahuje konkrétní seznam úkolů a termíny jejich splnění. Pro vládní program se vyslovilo 269 ze 353 přítomných poslanců, 28 bylo proti, 14 se zdrželo a 42 nehlasovalo.

O zrušení neutrálního statusu Ukrajiny bude jednokomorová Nejvyšší rada podle svého předsedy Volodymyra Hrojsmana hlasovat v nadcházejícím týdnu.