Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lingvistika a geografie na UK v první stovce žebříčku QS

12. 3. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin
 

Univerzita Karlova potvrdila svou příslušnost ke špičce světových vysokých škol. V nejnovějším žebříčku sestavovaném podle oborů britskou společností Quacquarelli Symonds se mezi stovkou nejlepších světových institucí umístily její obory lingvistika a geografie. Další obory – filozofie či farmacie -  se zařadily do první dvoustovky. Celkově se Univerzita Karlova umístila nejlépe ze všech českých univerzit. Stejně jako vloni obsadila 233. místo. Informoval nás mluvčí UK Václav Hájek.

Celosvětový oborový žebříček zveřejnila společnost Quacquarelli Symonds (QS) již počtvrté. V každém oboru jsou uvedeny výsledky pouze dvě stě nejlepších institucí (tedy přibližně 1 % vysokých škol na světě). Srovnání výsledků podle oborů má přesnější vypovídací hodnotu než zprůměrované umístění celé vysoké školy. V pěti oborových skupinách bylo hodnoceno celkem 30 oborů.

Zveřejněný žebříček pokrývá třicet oborů, které sdružuje do pěti širších oblastí: humanitní vědy (Arts and Humanities), inženýrství a technologie (Engineering and Technology), vědy o živé přírodě a medicína (Life Science and medicine), přírodní vědy (Natural Science) a společenské vědy a management (Social Sciences and Management).

U jednotlivých oborů se bere v úvahu jejich specifičnost a váhy sledovaných indikátorů se v jednotlivých oborech liší Hodnocení je sestaveno na základě šetření mezi akademickými pracovníky a zaměstnavateli, hodnocení citovanosti publikací vědeckých týmů v daném oboru a letos nově i podle jejich tzv. h-indexu.

Pro zařazení do hodnocení musela instituce v daném oboru získat dostatečný počet pozitivních ohodnocení od akademických pracovníků i zaměstnavatelů, v pětiletém období vyprodukovat minimální stanovený počet publikací a vyučovat na úrovni pregraduální nebo postgraduální (doktorské).

V žebříčku oborů jsou hodnoceny univerzity i specializované instituce, jinak nezařazované do „tradičního“ institucionálního žebříčku (QS World University Ranking).