Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lustrační zákony aneb Kdo chce psa bít, hůl si najde!

NA AKTUÁLNÍ TÉMA

Na jednání Poslanecké sněmovny minulého týdne se projednávaly tzv. lustrační zákony. Přesněji pro připomenutí řečeno - poslanci za KSČM podali opětovný návrh na zrušení lustračních zákonů. Jak hlasování dopadlo, víme. Hrozba lidovců, že odejdou z vlády, způsobila, že návrh komunistů přijat nebyl, protože vůdcové koalice se obávali, že by to mohlo znamenat konec vládní spolupráce, jíž si pan Sobotka bez KDU-ČSL nemůže představit.

 

 

 

I po téměř 25 letech je totiž stále ještě v naší republice »díky« existenci těchto zákonů vyloučen určitý okruh lidí z veřejného života. Jde o spoluobčany, kteří se ničím neprovinili, ale jsou »někde« evidováni, a proto nesmějí vykonávat některé profese. Rozhodující je pouze ona evidence, nikoliv činnost! A to je ten příslovečný klacek, který si pravice našla, aby mohla »komunisty« bít jako psa.

Za lustrační zákony je ČR kritizována i z Rady Evropy. Do demokratické společnosti nepatří. Po roce 1989, přestože byl tento zákon nedemokratický stejně jako dnes, měl alespoň nějaké pro veřejnost zdánlivé opodstatnění. Dnes je už dávno překonán a v existující podobě nepatří do demokratického právního řádu.

Snaha zákon zrušit jen dokázala, že ani po dvaceti pěti letech své vlády nemá pravice v ruce jiné argumenty než lustrační zákon. Tento útok je veden nejen proti komunistům, kterým stoupají preference, zatímco ODS se propadá k hranici volitelnosti, ale je veden hlavně proti současné vládě, ač právě ona si to nepřipouští. Lustrační zákony jsou proto předmětem sváru i ve vládní koalici. Připomeňme zmíněný postoj KDU-ČSL. Jen dokazuje, že dvojakost lidovecké politiky, kterou je tato strana proslulá, se změnou tváří nemění. Každá vláda, která v polistopadové době s ní vládla, to měla těžké. Několik málo poslanců tak určuje politický směr a diktuje (spíš přímo vydírá) své koaliční partnery.

O lustračních zákonech se začalo více hovořit v souvislosti s Andrejem Babišem, který by pro svůj záznam v jakýchsi svazcích neměl vykonávat post ministra. Paradoxně na druhé straně se ve služebním zákoně uvádí, že ministr nemusí předkládat lustrační osvědčení. Pro tento zákon hlasoval v roce 2002 například i pan Kalousek. Objevují se i další komunistobijci, kteří ve zrušení lustračního zákona vidí legalizaci minulého režimu. Na to nelze nic jiného říci než: Kdyby hloupost nadnášela...

Pro dokreslení nesmyslnosti lustračního zákona je důležité připomenout nejpodstatnější fakt, že ve »svazcích« zůstaly zapsané jen »malé ryby«. Spisy na ty skutečné »štiky« záhadně zmizely, a to nejenom v rámci jejich skartace na konci minulého režimu. Řada těch, co se zachovala, skončila po devadesátých letech v trezorech bůh ví koho. Snaha pana Hermana o ovládnutí těchto materiálů z pozice bývalého ředitele ÚSTRu je již jen současnou aplikací starého hesla »kdo ovládá minulost, ovládá i budoucnost«.

Je na nás, abychom nedovolili takovýmto lidem ovládnout a falšovat minulost. I proto je třeba za zrušení lustračního zákona stále bojovat.

Alena NOHAVOVÁ, poslankyně (KSČM)