Jdi na obsah Jdi na menu
 


M. Grebeníček: Největší bezpečnostní hrozbou pro Evropu a svět jsou nyní USA a NATO

 

Miliony afghánských, iráckých, libyjských a syrských utečenců, ale i desetitisíce Albánců prchajících z Kosova vystavují EU účet za barbarské a imperiální metody zasahování a drancování. Říká v rozhovoru pro Haló noviny Miroslav Grebeníček, místopředseda školského a kulturního výboru sněmovny (KSČM).

 

 

 

»EU pomáhala Američanům, Britům, Němcům a Francouzům expanzi a podporu kapitalistického teroru zabalit do frází o boji za demokracii a za ty prý jedině správné a pro všechny dobré takzvané euroatlantické hodnoty. EU po dvě desetiletí neudělala nic, aby válkám a rozvratu ve svém předpolí zabránila. Naopak, stamiliardy dolarů a eur byly vyplýtvány na zbrojení, financování a provokování nejrůznějších převratů a okupací,« upozornil Grebeníček.

Na skutečnou pomoc chudým a trpícím šel podle něho jenom zlomek těchto částek. »Eurobyrokraté, takzvané elity EU a ostatně i vlády naší republiky, ti všichni obelhávali občany a zatajovali s pomocí servilních médií skutečný rozsah a závažnost toho, co imperiální ambice Spojených států a jejich party ochotných způsobily. EU zareagovala pozdě a neefektivně právě proto, že odpovědní včas řešit narůstající rizika nechtěli. Sloužili v mnoha případech něčemu a někomu jinému než míru, spolupráci a potřebám občanům svých zemí,« dodal.