Jdi na obsah Jdi na menu
 


M. Vostrá: KDU-ČSL a STAN je spojení dvou korouhviček

 

 
 
 

Chystané spojení lidovců a bývalé poloviny TOP 09 nazývané STAN je prvotřídní bouda na voliče. Jedna strana je v současné koalici a prosazuje vládní návrhy a druhá strana je v opozici a je proti vládním návrhům. Petr Gazdík za STAN se projevuje jako cynický pragmatik. Cítí, že dosavadní výhodné spojení s Kalouskem už výhodné být přestalo a hledá partnera pro svůj marketingový název, který by ho mohl znovu vynést nahoru.

Už když byl dříve STAN součástí Poslanecké sněmovny, projevilo se v celé nahotě, že v podstatě nemá žádný program a přidá se tam, kde to bude výhodné, samozřejmě pro něj a ne pro občany. To vlastně krásně sedí i k tradici lidové strany, která byla tímto pragmatismem vždy pověstná. Role korouhvičky je to, co jim vyhovuje. Je tato volební koalice tedy například pro elektronickou evidenci tržeb nebo proti? Jedni zrušili Kalouskovu důchodovou reformu, kterou druzí předtím zaváděli. Jaký na to mají tedy názor nyní? Příkladů, kdy tyto dvě strany hlasovaly či prosazovaly zcela protichůdné postoje, najdeme mnoho. V minulé době, když byl Petr Gazdík předseda poslaneckého klubu TOP 09, kritizoval předseda lidové strany Bělobrádek, kroky této koalice. Nyní vládne naopak Bělobrádek, Gazdík je po tři roky v opozici a kritizuje současnou vládu.

Je tedy fakt, že minimálně jeden společný bod určitě najdeme. Oba podporují a podporovali církevní restituce. Naštěstí občané se ve většině případů vždy rozhodují na základě svých vlastních zkušeností. A v tomto případě jistě vědí, s kým mají tu čest.

Autor: 
Miloslava Vostrá, poslankyně PSP ČR a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM