Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mládek: Ukrajinci asi utáhnou kohouty

Ilustrační FOTO - www.photoextract.com

 

Jiří Dolejš: Pokud k tomu dojde, pocítí ČR první vážné důsledky ekonomické války s Ruskem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má informace o tom, že ukrajinská vláda nejspíše přeruší dodávky ruského plynu a ropy do Evropy, což by postihlo zejména ČR a Slovensko. Ve čtvrtek to uvedl ministr Jan Mládek (ČSSD).

Mládek informaci obdržel od ukrajinského velvyslance v ČR. Podle Mládka by ČR takovým krokem byla zasažena, ale nepoložilo by ji to. »V případě plynu je ten problém řešitelný, začali bychom jednat o dodávkách z plynovodu Nordstream. U ropy je ten problém složitější,« přiznal Mládek, podle nějž by nezbývalo než vozit ruskou ropu v tankerech přes přístav Terst a následně ji posílat přes ropovody Ingolstadt. Mládek přiznal, že by to pro ČR značilo navýšení výdajů. »Nemohu slíbit, že to bude bez příplatku,« řekl ministr.

Jeho kolega, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), neskrýval překvapení a rozpaky z těchto informací. »Nápad ukrajinské vlády nepokládám za šťastný. Při rozhovoru s ukrajinských ministrem zahraničí hodlám toto téma zvednout. Takové rozhodnutí by bylo velmi problematické,« řekl Zaorálek a dodal, že si EU, která Ukrajinu dosud podporovala, nezaslouží, aby byla takto poškozována.

Stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš vidí případné utažení kohoutů na Ukrajině jako vážný problém. »Pokud k tomu dojde, pocítí ČR první vážné důsledky ekonomické války, do níž se Evropa pustila,« řekl Haló novinám Dolejš. »Každá země má na určitou omezenou dobu vytvořeny zásoby těchto strategických surovin. Ale pokud by krizová situace trvala delší dobu, byly by dopady tvrdé, zejména u ropy. Krom toho, že by bylo dosti drahé dovážet ji alternativními způsoby, jak naznačil i ministr Mládek, došlo by také k masivnímu zdražení, a to nejen energií. Když nevyvezeme jablka, postihne to jen ovocnáře. Ropa je však krví celé ekonomiky, její zdražení se projeví všude,« varoval Dolejš.

Mládek i Zaorálek se ve čtvrtek setkali s českými podnikateli, aby s nimi probrali dopady sankcí EU vůči Rusku a následných odvetných sankcí Ruska. »Naším cílem je maximální udržení obchodu s Ruskem. Rozhodně nechceme opakovat 90. léta, kdy české firmy ruský trh opustily,« řekl Mládek s tím, že zatím se to vcelku daří, neboť propad vzájemného obchodu mezi ČR a Ruskem je asi poloviční oproti průměru eurozóny. Podle Mládka však negativní dopady přijdou. Zcela jistá je ztráta okolo 2,5 miliardy korun. Konečné ztráty však budou patrně mnohem vyšší. »Bohužel, nedůvěra dnes ohrožuje i ten obchod s Ruskem, který není pod sankcemi. A teprve čas ukáže, jaké ztráty přinese tato ztráta důvěry,« uvedl Mládek.

Podnikatelům ve čtvrtek doporučil, aby svůj export do Ruska přesměrovali především do Běloruska, Kazachstánu a Ázerbájdžánu. Vojenský průmysl by se prý měl zaměřit na Filipíny, které nyní přezbrojují svou armádu. Důlní stroje by prý mohly najít uplatnění v Kanadě nebo Spojených arabských emirátech. Generátory a kotle zase v Číně a Jižní Koreji. Ministerstvo zahraničí je prý připraveno zorganizovat podnikatelské mise do těchto zemí a pomáhat při nich.