Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mladí komunisté znovu ve Vysokém poli

26. 6. 2014

 

 

 

Opět po roce proběhlo v rekreačním zařízení Vysoké pole v Dětřichově v Pardubickém kraji celostátní setkání mladých členů a sympatizantů KSČM. Po neformálním seznamovacím večeru v pátek 20. června se program naplno rozběhl v sobotu.

Na úvod všechny přivítal předseda Krajského výboru KSČM Pardubického kraje Jan Foldyna a předseda Okresního výboru KSČM Svitavy Josef Bohatec. S programem setkání seznámila účastníky předsedkyně Pardubické komise mládeže KSČM, poslankyně Parlamentu ČR Květa Matušovská, které sekundoval předseda Komise mládeže ÚV KSČM Zdeněk Milata.

Krajča vs. zastupitelé

Pak už došlo na dva paralelní bloky seminářů. Na výběr bylo buď z přednášky Milana Krajči o příčinách a vývoji evropské integrace, nebo beseda s přítomnými zastupiteli krajské a komunální úrovně. O své zkušenosti ve druhé z besed se podělili Jaromír Petelík - zastupitel Prahy 8, Michal Kostka - zastupitel Zlínského kraje a Václav Štekl - radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství. Bouřlivou debatu rozvířilo především téma regulace hazardu. Zatímco Jaromír Petelík striktně jakékoliv herny odmítl, Michal Kostka poukázal na důsledky takového kroku od ztráty jakékoliv kontroly po přesun hazardu do ilegality, ztrátu pracovních příležitostí až po finanční újmu pro městské kasy.

Seminář věnovaný Evropské unii a důsledkům členství naší země v ní vedl člen ÚV KSČM Milan Krajča. »Vývoj ukázal, že EU je především nástrojem monopolního kapitálu. I v ČR je možné vnímat, že EU slouží i jako instrument pro řadu sociálních, ekonomických a politických útoků na základní práva a výdobytky,« konstatoval v úvodu Krajča.

Podle Krajči je také stále zřejmější, že se v případě EU jedná o imperialistický ekonomický, politický a vojenský blok. »EU je klíčovým spojencem USA a NATO podporujícím jejich agresivní plány, jak je možné vidět nejen na příkladu Ukrajiny, ale i Sýrie nebo Libye. EU je přitom dnes na cestě k další militarizaci, budování vlastních vojenských složek a přípravě dalších vojenských agresí, ne nepodobných těm, které již dnes uskutečňuje v Africe,« podtrhl Krajča.

V mezičase byl pro sportuchtivé připraven volejbalový turnaj, mnohé pak nalákaly krásy nedaleké Moravské Třebové či Litomyšle. Naopak přímo v místě ubytování byla příležitost promluvit si s poslanci za KSČM.

Vedle výše jmenované domácí Květy Matušovské zavítali na setkání mj. také Marie Pěnčíková, Jan Klán a podívat se na mladé členy a sympatizanty strany přišel i místopředseda ÚV KSČM pro odborné zázemí, občanský sektor a mládež Jiří Dolejš.

Oddech vs. Ukrajina

Na odpoledne byl naplánován seminář na velmi aktuální téma Současné geopolitické problémy v kontextu dění na Ukrajině. Referátu se ujali Ctirad Musil a host z Ruské federace (jedné z menších a radikálnějších komunistických stran - pozn. red.) Alexandr Batov. Účastníci se mohli dozvědět řadu zajímavých informací, které se do naprosté většiny našich sdělovacích prostředků téměř nemají šanci dostat.

Jelikož za celý den bylo politiky dost i pro největší nadšence, dostalo se na závěr sobotního dne také na nějaké to odreagování. Podobně jako v minulých letech se zábavy ujal DJ a ve společenské místnosti vypukla diskotéka.

Filip hodnotil volby

V neděli dopoledne dorazil jeden z nejočekávanějších hostů. Krátce po deváté hodině začala po letech beseda se samotným předsedou ÚV KSČM Vojtěchem Filipem. V období mezi skončenými volbami do Evropského parlamentu a blížícími se komunálními a senátními volbami bylo hlavní téma úvodního slova předsedy jasné. Filip zhodnotil uplynulou kampaň i výsledek, kterého KSČM dosáhla. Připomněl, že vrcholí sestavování kandidátek a tvorba programů. Právě do nich by KSČM měla akcentovat takové věci, které dané město nebo obec trápí, které nikdo jiný nemá, nebo konkretizovat navrhované řešení. Kolem voleb se točila i většina dotazů z následné diskuse.

Než se všichni po obědě rozjeli domů, nastal čas rychlého shrnutí setkání. Hodnocení se ujali Zdeněk Milata a Ludvík Šulda, vedoucí Oddělení pro odborné zázemí, občanský sektor a mládež ÚV KSČM. Na setkání si přijelo vyměnit názory a zkušenosti ze svých krajů více než 65 mladých levicově orientovaných lidí (a to se na některé další zájemce ještě nedostalo - pozn. red.).

Kandidáti se mohli inspirovat nějakým dobrým nápadem do programu, sympatizanti se zase přesvědčili o nepravdivosti pravicové propagandy o vymírání KSČM. Právě výměna zkušeností, vzájemné poznání mladých komunistů z různých krajů jsou hlavní důvody, proč komise mládeže podobná setkání každoročně pořádá, a to se určitě i letos podařilo.

Jan BENEŠ