Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na vysoké školy přijmou méně studentů

23. 1. 2014

Ilustrační foto - vysokeskoly.cz

 

 

Veřejné vysoké školy letos přijmou až o sedm procent studentů méně než v minulém roce. Po čtvrtečním zasedání to oznámila Rada vysokých škol, která se na tom dohodla s ministerstvem školství. Snížení limitů souvisí s demografickým poklesem.

Výjimka se netýká zubařů a uměleckých oborů. Fakulty vzdělávající budoucí pedagogy dostanou letos mimořádně 50 milionů korun, aby přiměly své absolventy zůstat ve školství.

Do prvních ročníků bakalářských a pětiletých magisterských programů mají školy přijmout o sedm procent studentů méně a do dvouletých navazujících magisterských o pět procent méně. Počet přijatých doktorandů zůstane stejný. Přitom loni školy do bakalářských programů nabraly přes 79 000 studentů, do pětiletých magisterských programů necelých 6000, navazujících magisterských přes 35 000 a na doktorské studium 5000 lidí. Školy mohou přijmout i více studentů, ministerstvo jim ale jejich výuku neproplatí.

Limity se snižují už několik let. »Teď jsme vlastně v tom období 2012 až 2016, kdy ten počet (devatenáctiletých až dvacetiletých) výrazně klesá, takže i v souvislosti s tím je potřeba snižovat ty limity, takže to je věc, kterou Rada vysokých škol akceptuje,« řekl novinářům předseda rady Jakub Fischer s tím, že to je posun od kvantity ke kvalitě.

Počet nabíraných studentů nemusejí snižovat stomatologické obory, zubařů je totiž málo. Výjimku z limitů mají i umělecké vysoké školy, které obecně nabírají málo studentů a jsou financované podle jiného systému.

»U pedagogických fakult ta podpora bude směřovat k tomu, že bude snížen počet studentů do bakalářských programů výměnou za navýšení počtu studentů do navazujících magisterských programů,« dodal Fischer. Z pedagogických fakult totiž vychází příliš velké množství bakalářů, kteří pak ale v praxi nemají uplatnění.

Ministerstvo letos pedagogickým a dalším fakultám vzdělávajícím budoucí učitele mimořádně rozdělí 50 milionů korun na projekty, které by zvýšily zájem absolventů zůstat ve školství. Hodně lidí s pedagogickým vzděláním totiž odchází do jiných oborů, hlavně kvůli vyššímu platu.