Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náboženští fanatici

17. 1. 2014

 

Redakční sloupek

Bývalý fráterník Daniel Herman je velice kontroverzní osoba a nejspíš má stále větší potřebu to lidem dokazovat. Svůj fanatismus prokázal již mnohokrát, ať už při svém působení v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) nebo třeba při bezpáteřním horování za církevní »restituce«. Vždy se dá ale očividně jít dál. Nedávno například pro server iDnes.cz prohlásil, že »na seznam teroristických organizací patří íránský režim, a ne ti, kteří proti němu bojují.«

 

 

 

Odpovídal tím na otázku ohledně svého působení v Radě íránského národního odporu. Jedná se o organizaci, která všemi možnými prostředky bojuje proti režimu v Íránu a ještě donedávna patřila na seznam teroristických organizací. Když vezmeme v potaz, že nejvíce leží Írán v žaludku nikoliv USA, kterým jde pouze o ekonomické zájmy korporací, ale především Saúdské Arábii, není se co divit, že organizace její zájmy podporující byla na teroristickém seznamu.

Jestliže má Herman něco proti režimu v Íránu, je s podivem, že slouží zájmům Saúdské Arábie. Její režim je totiž snad ten nejtvrdší na světě. Naprostá neexistence práv žen, otevřená likvidace opozice, veřejné popravy, a to klidně i dětí, právo mnohem horší, než existovalo v temném středověku prosazované náboženskou policií. To vše dělá ze Saúdské Arábie pro drtivou většinu jejích obyvatel peklo na zemi.

Saúdové se však nesoustřeďují pouze na udržení moci ve své zemi, ale snaží se podobný systém šířit, například nyní v Sýrii, kde ve velkém sponzorují zahraniční džihádistické bojovníky (byli to mimochodem právě Saúdové, kdo opakovaně žádali USA, aby zaútočily na Sýrii i Írán). Proti tomu se ovšem ale křesťan Herman nijak nestaví. Možná asi proto, že ani to křesťanství nebylo dříve o nic lepší a některé »výdobytky« temného středověku by se mohly ujmout i dnes. Třeba takové čarodějnické procesy, jež si Herman tak dobře osvojil při působení v ÚSTR. Inu fanatik k fanatikovi sedá.

Herman o kultuře, kde by měl nyní zaujmout křeslo nejvyšší, tvrdí, že je to nejdůležitější ministerstvo, protože ovlivňuje skrze osobnosti veřejné mínění. Národ se tak má rozhodně na co těšit. Především by si ale lidé měli dávat pozor, co jim nyní bude ústy »osobností« předkládáno.

Tomáš CINKA