Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše vlast jako hrací jukebox?

ILUSTRAČNÍ FOTO - cs.wikipedia.org

 

 

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a předseda Svobodných Petr Mach v Otázkách Václava Moravce v ČT debatovali nad otázkou uplatňování sankcí vůči Rusku. Ale především nesouhlasili s moderátorem diskuse, který mluvil o ČR jako o jukeboxu. ČR by se dle slov politiků také neměla nechat zastrašit zprávami z USA či z Ruska. Debatovalo se i o kauze českých dětí v Norsku.

»Česká republika je jako jukebox,« řekl s úsměvem v úvodu pořadu moderátor Václav Moravec. Globální hráči si dle jeho slov mohou do hrací skříňky v srdci Evropy (rozumějte Českou republiku) hodit minci a ona jim zahraje »písničku«, kterou zrovna chtějí slyšet. Proti této smutné metafoře se vzápětí ohradil Zaorálek. »Vždy jsem držel to, že jednáme jako někdo, kdo není servilní vůči jedné či druhé straně,« kontroval vášnivě ministr.

Servilita vůči USA, chybí hlas národa

»Česká republika nemá vlastní hlas, který by odpovídal národním zájmům. To, co předvedl premiér Bohuslav Sobotka ve Spojených státech, to byla podlézavost a přemíru hlubokých úklon americkým hostitelům. Musím říct, že to je věc, která člověka zahanbuje,« uvedl pro Haló noviny europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM). Poté dodal, že takového předsedu vlády si nepředstavuje mít. »Američané hodí nějaké pozlátko a náš premiér podle toho zakvoká, tak to samozřejmě je možné, ale neodpovídá to náladě veřejnosti, ve které roste kritická nálada vůči americké politice,« zdůraznil Ransdorf.

Zeman drží vládní linii

Řeč v debatě se točila i kolem výroků prezidenta Zemana, v této souvislosti Zaorálek prohlásil: »Já vás mohu ujistit, že i v oficiálních věcech pan prezident vládní linii drží,« ujistil zahraniční ministr. Zároveň ovšem připustil, že ho Zeman dopředu neinformoval o nedávném rozhovoru pro ruskou státní televizi. »Ono to tak nefunguje, pan prezident je přímo zvolený a má nějakou vlastní politickou váhu a politický program, ale v základních věcech vládní linii drží,« zopakoval Zaorálek. Vláda má podle jeho slov uzavřenou dohodu o koordinaci zahraniční politiky a někdejší pravicová vláda Mirka Topolánka (ODS) by prý mohla zmíněnou dohodu jen tiše závidět.

Mach nechce mediální oligarchy

»Sociální demokracie padla do vlastní pasti, protože napřed prosazovala přímou volbu prezidenta, a teď má prezidenta, se kterým se názorově rozchází,« polemizoval se Zaorálkem europoslanec. Podobné spory prý ale v ČR existovaly již za Václava Havla i Václava Klause. Machovi se také velmi nelíbí, že vlivné české deníky vlastní oligarcha.

Nenechat se zastrašit!

V obecné rovině důrazně varoval před tím, aby se ČR nenechávala ovlivňovat Washingtonem či Moskvou. Ani jemu se nelíbila Moravcova metafora z úvodu pořadu, kdy přirovnal Českou republiku k jukeboxu. »Nenechme se poplašit z toho, že zazní nějaký výrok z Ruska nebo ze Spojených států. Neměli bychom se z toho podělat,« řekl doslova Mach a zdůraznil názor vlivného amerického republikánského senátora Rona Paula. Právě Paul nedávno uvedl, že USA by se neměly vměšovat do politiky České republiky a měly by se věnovat vlastním problémům. Senátor Paul tak v podstatě negoval na tuto záležitost mediálně známý názor amerického senátora Johna McCaina.

»Názor, že se USA mají věnovat svým problémům a ne strkat nos do záležitostí jiných zemí, je naprosto oprávněný,« uvedl v této souvislosti europoslanec Miloslav Ransdorf. Poté dodal, že to, co předvedl bývalý velvyslanec USA v ČR Norman Eisen, nebo zejména to, co razí Carl Gershman z americké Nation Endownment for Democracy (Národní nadace pro demokracii), jsou nebezpečné věci. »Ale já si myslím, že Česká republika není Ukrajina! Tyto tendence tady nezvítězí. Koneckonců nějací Mejstříci a podobné typy nejsou národ,« zdůraznil Ransdorf s tím, že se jedná o zlomeček obyvatelstva a lidé mají dnes úplně jiné starosti. »Václav Havel je naprosto odbytá veličina. Jeho ikona národ nespojí. Byla to dobová, veliká iluze, a ta iluze je pryč,« uzavřel Ransdorf.

Pokrytectví ve vztahu k Ukrajině

Co se týká situace na Ukrajině, Macha rozčiluje, že se EU nesnaží s Ukrajinou obchodovat, čímž by jí prý pomohla. »Místo toho se ji snaží svázat regulacemi,« vysvětlil europoslanec. Vymezil se také proti exministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbwergovi (TOP 09). »Tento politik na ukrajinském Majdanu napomohl svržení legitimně zvoleného prezidenta Viktora Janukovyče« zdůraznil Mach.

Pokud vás dále zajímá, komu podle Zaorálka a Macha pomáhají sankce proti Rusku, čtěte pondělní tištěné Haló noviny.