Jdi na obsah Jdi na menu
 


Platby za státní pojištěnce se zvýší

Ilustrační FOTO - jihnem.cz

 

 

Vláda se ve středu po dlouhých sporech konečně dohodla na navýšení plateb za státní pojištěnce. Spolupodílet se však bude muset i ministerstvo zdravotnictví, které poskytne příští rok na financování tohoto opatření miliardu korun z účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Sociální demokraté tak vyhověli ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreju Babišovi, který žádal, aby resort hledal i vnitřní rezervy. »V žádném případě nešlo o to, že bych chtěl poškodit nemocnice, zaměstnance nebo pacienty. Pouze chci transparentní zdravotnictví,« vysvětlil včera šéf státní kasy svou neochotu nalít do resortu další peníze. Už dříve řekl, že postrádá snahu rozkrýt 260 miliard, které do zdravotnictví tečou.

Babiše podpořil prezident republiky Miloš Zeman, když uvedl, že zdravotnictví je černá díra, do níž se sypou miliardy. V rozhovoru pro ČTK kritizoval nákupy drahých špičkových přístrojů, které jsou v nemocnicích jen málo využívány, a předražené léky. Ocenil proto rozhodnutí ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) obnovit komisi posuzující nákupy přístrojů do nemocnic. »Protože dneska máte super drahá zařízení, která v nemocnicích pracují dvě tři hodiny denně,« uvedl prezident.

Pacient na posledním místě

Podle stínové ministryně zdravotnictví Soni Markové (KSČM) je velmi špatné, že pomoc nemocnicím a pacientům se stala předmětem koaličního dohadování a pacient zůstal až na posledním místě v boji o moc mezi jednotlivými stranami koalice. Nicméně včerejší rozhodnutí kabinetu vítá. »Samozřejmě jsme rádi, že konečně byl učiněn alespoň malý krůček k tomu, že se začnou kompenzovat miliardové ztráty, které ve zdravotnictví způsobily předešlé pravicové vlády,« řekla našemu listu Marková. Jak ale dodala, jde pouze o první krok, nyní podle ní musí následovat systémová opatření, která nahradí resortu ztráty, které mu způsobilo zvýšení DPH, restriktivní úhradová vyhláška a další rozhodnutí pravicových vlád.

Na návrh ministra zdravotnictví se platba pojišťovnám za takzvané státní pojištěnce, tedy důchodce, děti a nezaměstnané navýší ze 787 na 845 korun. Letos toto navýšení přinese 2,1 miliardy korun, které budou muset pojišťovny poslat do nemocnic. Tím jim bude kompenzován výpadek peněz za zrušené hospitalizační poplatky. První část peněz by podle Němečka měla jít do nemocnic už v červenci, zbytek na podzim.

Novelu zákona na změnu odvodu za státní pojištěnce bude muset v co nejkratší době projednat sněmovna. Podle Markové bude nutná změna zákona také ohledně miliardy, kterou má ministerstvo poskytnout z rezervního účtu SÚKL. To před časem potvrdila také mluvčí ústavu Lucie Šustková. »Jde o mimorozpočtové zdroje, které užívá ústav pro zajištění své činnosti prováděné podle zákona, nelze-li tuto činnost zajistit v potřebném rozsahu z rozpočtových zdrojů,« řekla Šustková. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) potvrdil, že ministr zdravotnictví návrh na změnu zákona, který umožní převod zmíněné miliardy, předloží neprodleně.

Praktici: Neberte nám poplatky

Od ledna příštího roku chce koaliční vláda zrušit také 30 korunové poplatky v ambulancích a v lékárnách. Praktičtí lékaři se včera obrátili na vládu s žádostí, aby toto své rozhodnutí přehodnotila do doby, než bude jisté, z čeho jim výpadek příjmů nahradí. Varují, že řada praxí se dostane do existenčních potíží. Poplatky tvoří od pěti do 15 procent příjmu ambulancí. »Trváme na tom - pokud ke zrušení poplatků dojde - aby bylo kompenzováno v plné výši a musí být předem jasné, jakým způsobem a z jakých prostředků to bude uskutečněno,« uvádí se v prohlášení Sdružení praktických lékařů, které vyjádřilo znepokojení nad snahou vlády pomoci nemocnicím. Prosté dosypání peněz bez systémových změn, redukce lůžkových zařízení a bez jasně nastavených pravidel kontroly pohybu pacienta zdravotnickým systémem je podle praktiků odsouzeno k neúspěchu.