Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plivnutí na oběti

4. 4. 2014

 

 

Je zajímavé, jak stále zůstává absolutně nevyřešena kauza ministryně Válkové, zvolené za hnutí ANO Andreje Babiše. Ta, jak známo, poskytla poměrně dlouhý rozhovor pro začínající server Echo24, kde prokazatelně řekla skutečnosti, které si dovolím citovat níže.

 

 

 

Tento rozhovor rozpoutal vlnu negativních emocí napříč politickým spektrem a nenechal nikoho chladným. Není se čemu divit, je to doslova skandální, otřesné. Válka není přátelská šachová partie. Otázka redaktora: »Co soudíte o odsunu německého obyvatelstva?« Paní ministryně odpověděla: »To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dálo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo.« 

Já osobně si pokládám otázku, proč toto vůbec řekla. Vždyť osoba na takto vysoké státní pozici nemůže být tak neinformovaná, a pravděpodobně tím, podle mého názoru, může sledovat odpoutání pozornosti od problémů, které vláda tropí. Čísla a fakta hovoří ale úplně jasně: 97 tisíc Židů zemřelo. Zahynuli vojáci, sokolové, křesťané, komunisté. Během období heydrichiády bylo zabito asi pět tisíc lidí. A to nejsou předmětem tohoto článku materiální ztráty vyčíslené na pět předválečných rozpočtů, což je enormně vysoké číslo. Ono se toho v protektorátu tolik nestalo, jak tvrdí ministryně za ANO - 300 tisíc obětí je pro ni zřejmě málo. Osobně považuji výrok paní Válkové jako plivnutí na všechny oběti nacistické okupace, neboť zmařené lidské životy není možné jen tak bagatelizovat.

Pavel JANEČEK, kandidát pro volby do Evropského parlamentu za KSČM