Jdi na obsah Jdi na menu
 


Počínání NATO je nesmyslné a zrůdné

 

 

Někdejší vojenský lékař Marek Obrtel, jenž absolvoval zahraniční mise Armády České republiky (AČR), se v těchto dnech obrátil otevřeným dopisem na ministra obrany Martina Stropnického s žádostí o odejmutí vyznamenání z vojenských operací AČR pod hlavičkou NATO. Stydí se totiž za službu »zločinecké organizaci, jakou je NATO v čele s USA, a jejím zrůdným zájmům po celém světě«.

 

 

 

V třístránkovém dopise, jehož přijetí však dosud ministerstvo obrany ústy mluvčího Petra Medka nepotvrdilo, vysvětluje pohnutky svého neobvyklého kroku. Kritizuje Severoatlantický pakt a jeho hegemona Spojené státy americké a vyjadřuje podporu prezidentu Miloši Zemanovi »v jeho úsilí o objektivní pohled na stěžejní otázky vnitro i mezinárodně-politické a v jeho boji ‚proti všem‘ za zachování suverenity a identity českého národa a jeho globální bezpečnosti«.

Kritika dezinformačních kampaní

»Chci tímto svým gestem jednoznačně vyjádřit svůj naprostý nesouhlas s politikou USA, uplatňovanou vůči Rusku, zemím EU a všem svobodným a suverénním zemím světa nyní i v minulosti, a zejména s jejími důsledky,« uvádí v dopise. »Chci také tímto demonstrovat nesouhlas s postupem vlády ČR a ostatních kompetentních orgánů v otázkách přístupu k dezinformačním kampaním a záměrnému informačnímu embargu na klíčové události ve vztahu k současné geopolitické a vojenské situaci ve světě, přičemž viním všechny odpovědné subjekty také za naprostou nečinnost v otázkách zabránění vzniku globálního konfliktu (zejména) mezi USA a Ruskem na území Evropy.«

MUDr. Marek Obrtel je podplukovníkem AČR v záloze. Léta zastával vysoké posty ve zdravotnické službě armády. Podle vlastních vyjádření byl velitelem kontingentu AČR v Afghánistánu, náčelníkem 11. polní nemocnice tamtéž, zástupcem velitele operačního velitelství vojskové služby, působil v rámci Sekce vojenského zdravotnictví Generálního štábu AČR. Za účast na misích byl oceněn několika vyznamenáními. Jak pro Haló noviny uvedl mluvčí ministerstva obrany, Obrtel ukončil svou činnost v armádě v roce 2006, jiné zdroje uvádějí, že z armády odešel ještě dříve.

Spálené země, miliony mrtvých...

Lékař se v rámci vojenských operací seznámil s problematikou mnohých krizových oblastí, mj. s Kosovem. »Již zde jsem pojal podezření, že naše cesta (působení v bojovných uskupeních pod hlavičkou NATO) není správná,« píše v listu. Přesvědčil se o »nesmyslnosti a mnohdy zrůdnosti počínání NATO a zejména USA v rámci řady uměle rozpoutaných konfliktů za účelem destabilizace zemí, které nechtěly hrát roli poslušných loutek a vazalů USA«. Mezinárodní politika USA má podle něho podobu »bezohledného, zištného a nenasytného imperialismu, který se nezastaví před nikým a před ničím«, a důsledky takové politiky jsou »spálené země a miliony mrtvých po celém světě«. Příčinu tohoto chování USA vidí v jejich mocenských zájmech a »zoufalé snaze o zachránění definitivního krachu amerického impéria«.

Ovšem zaujmout odmítavé stanovisko vůči NATO a USA, jejichž počínání nyní označuje jako »nejvyšší stupeň zvrhlosti a opojení mocí«, tehdy prý nemohl, neboť se utěšoval svým posláním pomáhat nemocným a raněným.

»Souhlasím s hodnocením působení NATO a USA ve světě, jak uvedl pan podplukovník v záloze Obrtel. Ale musím se ptát, proč své ostré stanovisko nevydal již dříve?« reagoval poslanec Alexander Černý (KSČM), místopředseda sněmovního výboru pro obranu.

Loutky rozprodaly zemi

Někdejší vojenský lékař kritizuje také vrcholnou českou politiku. Její aktéři »v roli loutek světových mocipánů naši zemi zadlužili, rozprodali, rozkradli, vnitřně rozvrátili, pohřbili veškeré morální hodnoty« a nejsou schopni vnímat integritu Evropy včetně Ruska jako protiváhu americkým snahám o »zotročení světa pod svou nadvládou«. Naopak vyjadřuje podporu ruskému prezidentu Putinovi, kterého si váží za nadhled a zdrženlivost, »s níž odráží provokace Západu«.

Ministerstvo obrany prozatím Obrtelův postoj nekomentovalo. K možnosti odebrání medailí mluvčí resortu našemu listu sdělil, že takový institut neexistuje, je však možné je odevzdat na krajském vojenském velitelství.

Obrtelův dopis byl v uplynulých dnech zveřejněn na řadě serverů, jako první jej zveřejnily Parlamentní listy. Včera lékař sdělil Novinkám (jež informují o jeho současném působení u olomouckých záchranářů), že ministerstvo obrany zatím jeho žádost nevyslyšelo. Serveru iDnes potvrdil, že dopis odeslal 22. prosince.

(mh)