Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslanci se stále přou o platy funkcionářů

3. 12. 2014
ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Sněmovna se v úterý vůli neúčasti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se omluvil vzhledem k jednání s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou, zasekla v diskusi o platech činitelů. Šlo o druhé čtení, ve kterém poslanci podávají pozměňovací návrhy.

Přerušení si vyžádal z důvodu Sobotkovy nepřítomnosti šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Zapravdu mu dalo 114 ze 164 přítomných poslanců (opozice, ANO, čtyři zástupci ČSSD a tři z KDU-ČSL), proti bylo 25 poslanců. Když se Sobotka vrátil, vyslechl si, že zradil dohodu všech. Snažil se ospravedlnit vývojem ve státě, ale moc neuspěl.

»Klub KSČM považuje za vrcholně neslušné, když si mají poslanci a poslankyně sami stanovovat plat. A pak - to, co bylo předkládáno jako hotová věc, není vůbec hotová věc, jsme teprve před druhým čtením a pro klub KSČM je nepřijatelné skokové navýšení platů ústavních činitelů,« zdůraznil před médii předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Komunisté si počkají, až k návrhu vlády i sněmovních výborů přijdou další.

»Sněmovna žádá vládu ČR, aby zpracovala novely zákonů o platech a odměnách státních zaměstnanců, ústavních činitelů, soudců, státních zástupců, vedoucích ústředních orgánů, zastupitelů obecních a krajských zastupitelstev a vedoucích jimi zřízených organizací, včetně systému valorizace, a předložila je sněmovně do 30. června 2005,« v tomto usnesení není chyba, sněmovna ho totiž přijala 26. listopadu 2004 na návrh Svatomíra Recmana (KSČM). Žádná vláda ho nesplnila, je však stále platné. »Jde o to, aby to byla vláda, která v tomto prostoru zavede systém včetně onoho automatu, který by zabránil tomu, abychom se znovu zabývali sami sebou.« Za skokové navýšení Kováčik označil i oněch 14,4 %, které schválily rozpočtový i sociální výbory. Určitým navýšením je podle něj i 1 % navržené vládou. »Když si představím, že důchodci dostali nějakých 200 Kč, pracovníci ve státní správě 3,5 %, tak všechno, co je nad tato 3,5 % je a může být vnímáno jako skokové navýšení,« prohlásil a zopakoval, že komunisté se rozhodnou, jak a pro co budou hlasovat až před třetím čtením. »Není to věcí jednání, je věcí zdravého rozumu co nejrychleji a pokud možno navždy jít od tohoto tématu pryč, nechat to vládě na jejím doporučení, rozhodování, jde o to, aby to mělo svůj automat a odvíjelo se to od průměrné mzdy. Důležité je, aby platy poslanců a senátorů, ministrů, prezidenta, ale i soudců a státních zástupců, prostě všech, kteří jsou placeni z veřejných peněz, podléhaly jednomu systému, aby byly vzájemné složky moci vyváženy atd.,« dodal. Podle něj se zákon musí týkat i komunální a krajské sféry, manažerů státních podniků.

Premiér naštval i vládní poslance

Klub ANO stejně jako ČSSD sdělil, že podpoří jednoprocentní nárůst platů ústavních činitelů pro příští rok, jak původně navrhovala vláda. Rozpočtový a sociální výbory navrhly návrat k automatickému výpočtu podle mezd v nepodnikatelské sféře. Pro příští rok by to znamenalo zvýšení platů politiků o 14,4 %. Proti tomu se až po jednání rozpočtářů, kteří zvýšení přijali jednomyslně, postavilo vedení ČSSD. Pokud by se do konce roku nepodařilo schválit žádnou úpravu, platy by vzrostly po několikaletém zmrazení automaticky o více než čtvrtinu.

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) chce pro rok 2015 růst asi o 3 %.

Martin Plíšek (TOP 09)označil projednávání platů za absurdní divadlo koalice, kterého se jeho klub neúčastní. Zněla i slova o populismu a skandálním chování premiéra, o tom, že lže a všechny shazuje, že jde o diktát stranického sekretariátu jedné strany. Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová z vládní ANO požádala, aby se premiér poslancům omluvil, protože svým populismem poškodil všech 200 poslanců, které shodil před občany. Pravicová opozice kritizovala i vicepremiéra, předsedu ANO Andreje Babiše za výrok o tom, že o platech zákonodárců by mohla v budoucnu rozhodovat vláda podle toho, jak rychle budou schvalovat zákony.

»Návrh by se dal vylepšit: Kdo bude pro vládní návrh, dostane peníze, kdo ne, peníze nedostane,« reagoval Stanjura. Podle Kováčika se zákony dají dělat buď rychle, nebo dobře. Babiš se bránil, že jeho slova byla vytržena z kontextu. Hamáček chce jako výbory zavést automatický výpočet platů v návaznosti na průměrný plat v nepodnikatelské sféře. Jeho návrh by znamenal, že příští rok by stoupl základní plat zákonodárce bez náhrad asi o 1700 Kč na 57 600 Kč. Návrh výborů by znamenal zvýšení oproti dnešku o 8100 na 64 000 Kč. Lidovci navrhují, aby platy zákonodárců zůstaly příští rok zmrazené a pak by měla nastat systémová změna s navázáním platů na docházku poslanců a platy soudců. Měla by vzniknout pracovní skupina, která by bez časového tlaku připravila změnu zákona. Předseda Úsvitu Tomio Okamura navrhuje zmrazení prodloužit se zachováním současné platové základny 51 731 Kč až do konce roku 2018. Rozhodnutí může padnout už v pátek.