Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potopí Babiš znovu horníky?

ILUSTRAČNÍ FOTO - Pixabay
Babka: Argumenty, které ministr Babiš klade, jsou scestné a nepřijatelné.

 

Vláda bude v pondělí znovu jednat o tom, jestli budou horníci chodit do důchodu o pět let dřív než ostatní pracovníci. Rozhodnutí již čtyřikrát odložila, kvůli odporu ze strany ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Předčasný odchod horníků do důchodu navrhla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Babiš však tvrdí, že není možné kvůli hrozbě nezaměstnanosti měnit důchodový systém, nutné je spíš investovat do rozvoje regionu a pracovních míst. Podle něj by se víc do řešení měl zapojit majitel dolů. Začátkem září pak prohlásil, že by chtěl spojit jednání o důchodech horníků a o řešení problémů společnosti OKD, kterou spoluvlastní Zdeněk Bakala. Podle Babiše jde o propouštění v Dole Paskov a o peníze, které má Moravskoslezský kraj platit za pozemky pod zónou Barbora na Karvinsku.

 

 

 

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka je z celého postupu ministra Babiše velice rozčarovaný. »Argumenty, které klade, jsou scestné a nepřijatelné. Je smutné, že ministr Babiš nechápe, že hornické povolání je zcela specifické a je nutno mu vytvořit specifické podmínky. Trváme na tom, aby byl problém předčasného odchodu do důchodu horníků vyřešen co nejdříve,« řekl Haló novinám Babka, podle nějž lidé na Ostravsku situaci bedlivě sledují, a pokud vláda rozhodnutí v pondělí znovu odloží, neřkuli návrh neschválí, budou to vnímat jako velice agresivní výpad vůči hornické profesi i celému regionu. Josef Babka na žádost hornických odborů inicioval usnesení podporující návrh ministryně Marksové jak na Zastupitelstvu města Ostravy, tak v Zastupitelstvu Moravskoslezského kraje. Podpora, s níž se v obou institucích setkal, ho přesvědčila o tom, že v této věci existuje v kraji široký konsenzus.

Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by se dřívější důchod týkal havířů, kteří dělali pod zemí a odpracovali 3300 směn v uhelném a 2200 směn v uranovém dole. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole a u uranu o 219 směn méně. Muži mají nyní do penze odcházet v necelých 63 letech. Důchodová hranice se každoročně odsouvá o dva měsíce. Podle návrhu by horníci teď tedy chodili do řádného důchodu v necelých 58 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, by mohli nastupovat ani ne v 55 letech.

Problém vznikl po roce 1993, kdy byly zrušeny tzv. důchodové kategorie. Ve třetí byla většina zaměstnanců, ve druhé lidé z náročnějších provozů a v první pracovníci z rizikových míst, tedy třeba horníci. Pro získání penze stačilo ve druhé a první kategorii odpracovat méně let.