Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravice: Mimořádku k výrokům Sobotky!

3. 9. 2014

Premiér Bohuslav Sobotka. ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv soc. dem.
 

Pravicová sněmovní opozice TOP 09 a ODS chtějí mimořádnou sněmovní schůzi kvůli výrokům premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o sankcích EU vůči Rusku kvůli dění na Ukrajině. Sobotka o nich pochybuje.

TOP 09 a ODS považují Sobotkovy postoje za nepřijatelné a poškozující ČR. »Poslanci TOP 09 a ODS proto vyvolají mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde se pokusí prosadit, aby sněmovna ochránila důstojnost ČR a její pověst země, která ctí svobodu, demokracii a mezinárodní právo,« stojí ve společné tiskové zprávě.

Sobotka o víkendu uvedl, že sankce vůči Rusku zatím účel nesplnily a ČR si vyhradila právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit. Také vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) mluvil o tom, že dosavadní protiruské sankce byly neúspěšné. Pro jejich zpřísnění se naopak vyslovil předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

»Jsem na premiérově straně. Pan premiér tentokrát zcela výjimečně projevil samostatnost v uvažování. Ostatně nejsme sami, kdo si myslí, že sankce jsou naprosto zbytečné, marné a že touto cestou se nedá jít. Problém se musí řešit jednáním. Sankce škodí nejen tomu, vůči komu jsou vyhlašovány, ale výrazně škodí i domácí ekonomice,« sdělil našemu listu předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Summit EU o víkendu rozhodl, že EK společně s diplomaty navrhne další přitvrzení protiruských opatření. Česká vláda by o nich mohla jednat ve středu. Za kontraproduktivní označilo sankce také Slovensko. USA krok Unie uvítaly.

Podnět ke svolání mimořádné sněmovní schůzi musí podat nejméně 40 poslanců, TOP 09 a ODS jich mají 42. Předseda dolní komory pak musí jednání svolat. Schůze se však nemusí uskutečnit, poslanci nemusejí schválit její program. I tak se otevře prostor pro debatu, byť omezený.

(ku)