Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prázdninové vyhazovy učitelů by měly skončit

1. 7. 2014

 

FOTO - msmt.cz

 

Marta Semelová: Není možné, aby každý rok učitelé zažívali nejistotu, že každý rok půjdou na úřad práce.

Smlouvy na dobu určitou s učiteli se budou muset uzavírat minimálně na 12 měsíců, plánuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Zabrání se tak současné praxi, kdy jsou v některých případech pedagogové zaměstnávání jen od září do června a na prázdniny jsou opakovaně propouštěni. Po pondělním jednání se školskými odbory to řekl ministr Marcel Chládek (ČSSD).

»Není možné, aby každý rok učitelé zažívali nejistotu, že každý rok půjdou na úřad práce. Někteří ředitelé je vlastně zavazují, aby byli poslušní a měli větší šanci na to, že v září budou moci znovu nastoupit. Tato praxe je naprosto nemyslitelná, my jsme ji vždy odsuzovali,« řekla Haló novinám poslankyně Marta Semelová (KSČM).

Existují prý dvě varianty řešení. Příslušný paragraf by mohl být součástí novelizace zákoníku práce, nebo by mohl být zakotven v zákoně o pedagogických pracovnících. »Účinné by toto opatření mělo být od 1. července 2015,« řekl ministr.

Nelze šetřit na úkor učitelů

 

Marta Semelová

 

Podle Chládka ředitelé škol dostávají peníze i na mzdy těchto učitelů v prázdninových měsících, které tak řetězením smluv pouze šetří pro jiné účely. »Učitelé mají na to, jakou práci vykonávají, naprosto nedůstojné platy a tímto způsobem přicházejí o další peníze. Chápu, že ředitelé se snaží šetřit, ale nemůže to být na úkor učitelů. Takže jsme určitě pro to, aby se tato věc vyřešila, souvisí to samozřejmě i s navýšením rozpočtu pro školství. Každý krůček k tomu, aby se tento nešvar vymýtil, určitě podpoříme,« řekla Semelová.

Ministr považuje za nedůstojné, aby učitelé trávili léto brigádami, jako může být například vybalování zboží v supermarketech, nebo na úřadech práce. Letní měsíce jsou navíc vedle dovolené určeny rovněž pro prohlubování kvalifikace pedagogů, poznamenal.

Ministerstvo ani školské odbory nemají konkrétní čísla, kolik učitelů je zaměstnáváno jen na období školního roku. Sami pedagogové se nechtějí svěřovat kvůli obavě o práci, uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Tuto situaci řešili už Chládkovi předchůdci v úřadu, což podle šéfa školských odborů vedlo k tomu, že se počet těchto prekérních smluv snížil.

Místo ministerských metodických pokynů na adresu ředitelů by nyní mělo přijít konkrétní zákonné omezení. »Musí to mít závazný charakter a musí z toho vyplynout zodpovědnost ředitelů,« upozornil Chládek. Pokud by některý z ředitelů svým zaměstnancům řetězil desetiměsíční smlouvy s pauzou na prázdniny i poté, kdy začne nová právní úprava platit, mohlo by ho to stát funkci, doplnil ministr. Konkrétní sankce by byly v pravomoci zřizovatelů škol.