Jdi na obsah Jdi na menu
 


Problémy jsou od toho, aby se řešily

 

 

Kandidáti pod lupou

Politik má být v neustálém kontaktu s lidmi. Znát jejich problémy, zájmy, ale také si vyslechnout připomínky k jeho práci. To je krédo ekologa Ivana Mařáka, náměstka hejtmana Zlínského kraje, který se na podzim ve volebním obvodu Hodonín - Uherské Hradiště popere o senátorské křeslo.

A možností komunikovat s lidmi má Ivan Mařák skutečně hodně. Nejen v práci, ale i ve volném čase - jako rybář, myslivec či fotbalový rozhodčí. »Všude se setkávám s lidmi, společně pracujeme - to je nejlepší způsob vzájemného poznávání, hovoříme spolu. Vysvětlujeme si, argumentujeme, slyším od nich připomínky, beru od nich tipy,« vysvětluje kandidát KSČM. Jde podle něj nejen o výborný kontakt s voliči, pomáhá to také k tomu, aby spolupráce krajské samosprávy s občanskými sdruženími byla systémová. »Zahrádkáři, hasiči a členové dalších spolků vytvářejí obrovské hodnoty, hmotné a duchovní. A to jen za velmi skrovné prostředky. Vypěstují, postaví, zachrání, opraví... a při tom potěší sebe, své přátele, neznámé a cizí občany, rozdají vědomosti, zkušenosti, radost, něco se přiučí, dají vzor okolí,« nešetří slovy chvály na adresu těchto spolků. Právě to je podle Mařáka oblast, v níž by měla krajská samospráva přidat - více s nimi komunikovat, koordinovat se, promyšleněji finančně pomáhat.

Od roku 2012, kdy byl zvolen náměstkem hejtmana Zlínského kraje, má podstatně větší možnosti, jak se v této oblasti angažovat. A jak je se svou dosavadní prací spokojen? »Myslím, že to, co jsem si na začátku volebního období předsevzal, se mně zatím daří plnit. Základem mého působení od počátku volebního období byl bezprostřední kontakt s lidmi z našeho regionu. To je ovšem můj osobní pocit, ale objektivní hodnocení práce každého politika vydají až občané v každých dalších volbách,« hodnotí své dosavadní působení ve vedení kraje. První větší zkouška ho čeká právě na podzim, kdy se uskuteční volby do horní parlamentní komory. Šance na postup do druhého kola vidí ve svém případě stejné jako u ostatních kandidátů, nicméně ať už bude výsledek jakýkoliv, určitě ho bude hodnotit. Samozřejmě, jak s úsměvem dodává, způsob tohoto hodnocení přece jen bude záviset od výsledku voleb. »V případě vítězství budu ve společnosti svých přátel slavit, v opačném budu ve stejné společnosti analyzovat a především hledat chyby, kterých jsem se dopustil. Výsledkem by mělo být ponaučení do budoucna, čeho se vyvarovat a co dělat lépe,« plánuje Mařák.

Zdravý kraj s pozitivním přístupem lidí

Ale vraťme se zpátky k současné činnosti kandidáta, a tou je funkce zástupce hejtmana Zlínského kraje. Kraj od voleb v roce 2012 vede koalice ČSSD, KSČM a Strany práv občanů. Je to poprvé od vzniku krajů, kdy v jeho čele nestojí koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL. To, v jakém stavu nynější koalice region přebírala, se podle Mařáka hodnotí jen velmi těžko. »Zlínský kraj je obecně krajem zdravým s pozitivním přístupem lidí k životu. Jestliže se budeme bavit o přebírání kraje z pohledu hospodářského, pak se stav nijak výrazně nelišil od ostatních krajů České republiky,« konstatuje zástupce hejtmana. Samozřejmě i tady existovaly problémy, jako je např. Strategická průmyslová zóna Holešov, Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně či nadprůměrná nezaměstnanost v rámci České republiky. Ale jak dodává, problémy jsou přece od toho, aby se řešily. »No a to je naše každodenní práce,« konstatuje Mařák.

 

Na rybách

 

Po svém zvolení nová krajská koalice slibovala zlepšení dopravní situace v regionu, vybudování domů pro seniory či řešení problémů v sítí zdravotnických zařízení. Nyní, v podstatě v polovině volebního období, se už je podle Mařáka čím pochlubit. »V současné době už máme výsledky, které naznačují správný směr. Míra nezaměstnanosti je po dlouhé době pod republikovým průměrem, nemocnice hospodaří v »černých číslech«, začíná výstavba domovů pro seniory v Luhačovicích, Vsetíně a Valašském Meziříčí, probíhá zatím největší oprava silnic druhé a třetí třídy v historii kraji. To vše jsou dílčí úspěchy, které však budou mít do budoucna pozitivní vliv na život občanů našeho regionu,« vypočítává prozatímní úspěchy nynější krajské koalice.

Vyvarovat se škodám na životním prostředí

Ivan Mařák vystudoval Lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně. Po studiích pracoval v letech 1986–1994 ve Výzkumném ústavu lesního hospodářství a myslivosti jako samostatný výzkumný pracovník v oddělení šlechtění dřevin. Poté působil jako ekolog státního podniku Povodí Moravy v Uherském Hradišti. Fakt, že lesníci a ekologové občas stojí proti sobě, uznává. »Samozřejmě podrobně sleduji různé kauzy tzv. ekologů a lesáků a musím uznat, že ne vždy jsou ekologové ti špatní. Ve většině případů však dle mého názoru nekompetentně zasahují do pravomocí lesáků, které jim dává Zákon o lesích, a jejich akce mívají kontraproduktivní výsledek,« hodnotí soužití těchto dvou skupin. V zaměstnání se proto vždy snažil hledat kompromisy, tak, aby nedocházelo k zásadním škodám na životním prostředí. Je proto zcela logické, že na kraji působí také ve funkci radního pro životní prostředí, kde může své zkušenosti plně zúročit.

Senát je »pojistkou« demokracie

Nabídku kandidovat v podzimních volbách do Senátu zvažoval relativně dlouhou dobu, nakonec ji však s veškerou vážností přijal. »Zcela logicky jsem ji přijal i proto, že Senát by se mohl stát i pokračováním mé politické kariéry. Ctím totiž zásadu, že politik by si měl projít komunální i regionální politikou, než se vážně rozhodne ‚pro nejvyšší politiku‘,« míní Mařák. Praxe, kdy politik usedne rovnou do poslaneckých nebo senátorských lavic, není podle něj dobrá cesta, což se prý už mnohokrát na naší politické scéně ukázalo.

Uvědomuje si, že řada lidí zastává názor, že Senát je zbytečnou institucí. Tento názor však podle Mařáka není správný. Připomíná, že v České republice máme dvoukomorový parlament a obě komory mají jasně dané pravomoci. »Senát je jakousi ‚pojistkou‘ demokracie v naší zemi, má svou zákonodárnou moc, důležitá je např. i jeho odpovědnost ve vztahu k ústavnímu soudu,« shrnul kandidát význam horní komory. Jak dodává, jeho názor na každou úroveň politiky je však jednoznačný. »Je jedno, jestli jsme na komunální, regionální či celostátní úrovni. Důležité je, aby občany této země zastupoval člověk poctivý, upřímný a komunikativní. Každý má vždy jen určité možnosti, jen je musí v maximální možné míře využívat pro všechny lidi, kteří to potřebují,« představuje svou vizi. Dodává, že do své práce jak v městském zastupitelstvu, tak i ve dvou obdobích na kraji nikdy žádnou ideologii nezatahoval a ani nyní nemá jediný důvod na svém postoji něco měnit.

Ne kumulaci funkcí

Problémy svého volebního obvodu zná velmi dobře. Jen namátkou vyjmenovává potřebu vyřešit situaci s rychlostní komunikací v ptačí oblasti Bzenecká Doubrava nebo s plánovanou těžbou štěrku mezi Uherským Ostrohem a Moravským Pískem. Mezi ty nejožehavější v současné době však řadí výstavbu R55. Nelze také podle něj zapomenout na povodně z roku 1997. »Protipovodňová ochrana sídelních útvarů je stále aktuálním tématem. Např. město Uherské Hradiště má nově vybudováno protipovodňové opatření, teď je však třeba urychleně navázat druhou etapou,« uvedl Mařák. Trvalým problémem je podle něj nakládání s odpady, skládkování a třídění odpadu.

V oblasti ochrany přírody a krajiny je třeba podle Mařáka citlivě a uváženě pracovat s chráněnými územími. Přiznává, že problematika životního prostředí je široká a pestrá. »Jako případný senátor bych samozřejmě využíval svých znalostí i postavení k řešení této problematiky, např. i cestou připomínkování nových zákonů, případně novel, v oblasti životního prostředí,« plánuje kandidát.

Vzhledem k tomu, že charakter tohoto obvodu je venkovský, nelze podle Mařáka zapomenout ani na spolupráci s institucemi zabývajícími se rozvojem venkova, jako jsou Místní akční skupiny, Sdružení místních samospráv nebo Spolek pro obnovu venkova.

Jako odpůrce kumulace politických funkcí by v případě zvolení senátorem opustil post náměstka hejtmana Zlínského kraje.

Ivan Mařák je ženatý, má dvě děti. Nenávidí závist a přetvářku, naopak cení si upřímnosti a čestného jednání.

Jana DUBNIČKOVÁ
FOTO - archiv Ivana MAŘÁKA